Eva Paunova - Brussels
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП
„Прогнозите, че бежанците ще допринесат за ръста на европейската икономика, не са реалистични, освен ако не са приложени решителни реформи за икономичека стабилност и контрол на ситуацията.“

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ ⁄ЕНП Ева Паунова в рамките на дебат в Европейския парламент, който се проведе в сряда, 11 ноември, по време на пленарната сесия в Брюксел.

Дискусията беше посветена на годишния обзор на растежа (ГОР) за 2016 година, с който започва европейският семестър за координиране на икономическата и бюджетната политика на Съюза. Важен елемент от тазгодишния ГОР е ситуацията на европейския пазар на труда и интеграцията на бежанците. В есенната си икономическа прогноза, ЕК прогнозира, че притокът на 3 милиона бежанци ще донесе ръст на БВП на ЕС от около 0.2 до 0.3% до 2018 г.

Според Ева Паунова обаче „без признати умения и владеене на езици, бежанците могат да попаднат в цикъл от нередовна заетост и това би имало по-скоро негативни последици върху работния пазар и европейската икономика“.

Ето защо българският евродепутат призова за изграждането на механизми за регулиране на този процес, както и за по-широки реформи с цел  подкрепа на икономическото развитие в Европа.

„Важно е в рамките на Европейския семестър различните инициативи като Европейският инвестиционен план, Съюза на капиталовите пазари и Единния цифров пазар да вървят ръка за ръка и да са прилагани в синхрон.“

На дебата в пленарна зала се води пред Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК и комисар за еврото и социалния диалог. Той подчерта, че са необходими съгласувани действия за реформи както на европейско, така и на национално равнище, за да бъдат създадени икономики, които са едновременно конкурентни и справедливи, отговорно управляващи публичните финанси.