Ева Паунова Lisbon Council
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП бе говорител на кръгла маса на високо равнище, посветена на генерирането на растеж и насърчаването на иновации чрез развитието на мобилните приложения.
Организирана в Брюксел от престижният изследователски институт Lisbon Council
Дигиталната икономика е в процес на трансформация. До 2020 г. очакваме броят на изтеглените мобилни приложения да достигне 284 милиарда годишно. Към момента 85% от потребителите вече използват приложения,  а не традиционните браузъри. Тази промяна се отразява на много аспекти от живота и работата на европейските граждани и бизнеса. Важно е да положим усилия, за да извлечем максимални ползи от преминаването към дигитална икономика на мобилните приложения.

Това заяви евродепутатът Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП, която то бе говорител на кръгла маса на високо равнище, посветена на генерирането на растеж и насърчаването на иновации чрез развитието на мобилните приложения.

 

В срещата участваха още Робърт Маделин, старши съветник за иновациите на Комисията Юнкер и Кристофър Мозер, директор на Apple iTunes за Европа.

Организатор на конференцията, провела се в сряда, 6 април 2016 г. в Брюксел, е престижният изследователски институт Lisbon Council.

Участниците в срещата се обединиха около тезата, че е важно ползите от развитието на дигиталната икономика да са равномерно разпределени в обществото. За да могат всички граждани и представители на бизнеса да се възползват от нея, необходими са им уменията да боравят с технологиите. Важно е тези умения да бъдат включени както в образователните системи, както и да бъдат развивани чрез специализирани извънкласни курсовe и онлайн платформи.

 

Според г-жа Паунова, твърде строгото регулиране на дигиталната икономика може да спъва иновациите, затова е важно законодателството да бъде ясно таргетирано.

Например, Регламентът относно трансграничната преносимост на услугите за онлайн съдържание, по който евродепутатът е докладчик за Групата на ЕНП, ще насърчи развитието и употребата на повече мобилни приложения, като позволи на потребителите да имат достъп до съдържанието им, докато пътуват в целия ЕС.

Бизнесът също печели автоматично от него, тъй като палитрата от предлагани услуги се разраства, без да се налага да се правят допълнителни разходи за купуване на авторски права.