Ева Паунова „Човешки права на потребителите на интернет“
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП откри международната конференция „Човешки права на потребителите на интернет“ в София
Днешните млади поколения са почти изцяло дигитални, a семействата и образователните системи нямат готовност да ги подкрепят за по-отговорно и конструктивно ползване на новата технологична среда. Техните човешки права са често нарушавани: незащитена среда от гледна точка на език на омразата, дискриминация, екстремизъм, онлайн тормоз, посегателства и онлайн измами.

 

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която даде официален старт на международната конференция „Човешки права на потребителите на интернет“. Нейни организатори са  Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Центърът за изследване на демокрацията с подкрепата на Съвета на Европа във връзка със световния Ден на човешките права – 10 декември, и председателството на Комитета на министрите на Съвета на Европа от Република България.

 

„Гарантирането на човешките права на потребителите в интернет може да бъде осигурено само с общите усилия на публичните институции, частния бизнес и особено ИТ компаниите, гражданските организации и на всички потребители на интернет. Създаването на обществена нетърпимост към най-лошите проявления на свободата на действия в онлайн среда е гаранцията за защита на индивидуалните човешки права“, допълни Паунова.

 

В конференцията участваха още български и международни експерти от различни институции и организации, представители на бизнеса и на политическия елит. Нейна цел е да представи основните документи на Съвета на Европа в областта на защитата на основните човешки права на потребителите на интернет и да даде възможност за широка дискусия за възможностите и начините за гарантиране на тези права.