Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

В края на изминалата година беше анонсирана идеята за реформиране на еврозоната, която включва и създаване на Европейски валутен фонд. В какво ще се състои реформата, за която вече има и създадена пътна карта, кои са конкретните стъпки към създаването на Европейски валутен фонд, които ще бъдат предприети в следващите 18 месеца, първите 6 от които съвпадат с времето на българското европредседателство – за това разговаряхме с българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, член на Комисията по бюджет и бюджетен контрол, както и на Комисията по регионално развитие.

Според него идеята за създаване на Европейски валутен фонд в голямата картина на ЕС означава все по-тесен съюз, все по-силна връзка между отделните държави като единствен начин да бъдем конкурентоспособни на САЩ, Китай и другите големи световни сили.

Андрей Новаков смята, че за България е много важна кандидатурата и за т. нар. „чакалня на еврозоната” – механизма ERM-2, което означава, че страната ни ще влезе в клуба на най-богатите държави в света и, според него, ще бъде гаранция за това, че никога повече няма да има фалити на банки от типа на този, който се случи с КТБ.

Радвам се, че българската инициатива за влизане в еврозоната съвпада с европейската за все по-дълбок паричен съюз, какъвто ще бъде Европейският валутен фонд – заяви Андрей Новаков.

 


Повече по темата какво каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП можете да чуете в звуковия файл: