Eva Mydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП
„Европа трябва да каже „не“ на идеята за мултивалутен съюз, предложено от Великобритания“.

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дебат с председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер, заместник-председателя Валдис Домбровскис и председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум относно управлението на Еврозоната, който се състоя на 15 декември 2015г. по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Българският евродепутат посочи, че идеята да бъде променена сегашната формулировка на договорите на ЕС, според която „валутата на Европейския съюз ще бъде еврото“, с термина „мултивалутен съюз“, може да бъде използвана от някои анти-европейски правителства, които се стараят да забавят по-нататъшната интеграция на страните-членки чрез приемането на общата валута.

„Важното е задълбочаването на еврозоната и прилагането на структурни промени да са извършени така, че да да бъде избегна „Европа на две скорости“ в дългосрочен план“, подчерта Паунова.

В своето изказване Ева Паунова също акцентира върху инвестициите като основен приоритет, който е отразен в годишното изследване на растежа на ЕК и конкретните препоръки за еврозоната като цяло, представени от Комисията на 26 ноември. Българският евродепутат напомни, че „до 2023 г. 637 млрд. евро европейско и национално съфинансиране ще бъдат инвестирани чрез над 500 програми в рамките на европейските структурни и инвестиционни фондове“.

Тя подчерта отговорността на страните-членки да се възползват пълноценно от взаимодействията между структурните фондове, Европейския фонд за стратегичски инвестиции по Плана „Юнкер“ и други източници на финансиране, като например Хоризонт 2020.