Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев дари книги на библиотеката в Народно читалище „Просвета - 1927” в с. Приселци, община Аврен. Жестът бе в отговор на молба от читалищното настоятелство, което от години разчита на дарения, за да обогати библиотечния фонд.
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев дари книги на библиотеката в Народно читалище „Просвета – 1927” в с. Приселци, община Аврен. Жестът бе в отговор на молба от читалищното настоятелство, което от години разчита на дарения, за да обогати библиотечния фонд.

Емил Радев осигури за библиотеката колекция от над 30 издания с детско-юношеска класика, която е сред задължителната българска и чуждестранна литература за учениците. Част от дарението са и романи на съвременни български автори като Людмила Филипова, Милен Русков и Калин Терзийски, книгата „Васил Левски” на проф. Николай Генчев, както и актуални младежки фентъзи поредици.

„Подкрепата за обновяване на библиотечния фонд е част от усилията за приобщаване на младите хора към четенето. Това е кауза, с която съм се ангажирал, защото вярвам, че отношението към книгите и образованието е белег за развитието на едно общество. Вече установих добро сътрудничество с регионалните библиотеки във Варна и в Силистра.  Радвам се, че мога да подпомогна и активната работа на читалището в Приселци – единственото културно средище в селото”, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Той бе топло посрещнат от читалищното настоятелство и участници в самодейните състави, които му благодариха за дарението и го запознаха с работата си.

„Библиотеката има 150 редовни читатели. Сред тях са и много деца, които най-често търсят изучаваните в училище художествени произведения”, обясни Николета Василева, председател на читалищното настоятелство. Тя обсъди с Емил Радев идеята си да обособи в библиотеката и кът за електронно четене, който да бъде на разположение и на деца, и на възрастни. Евродепутатът се ангажира да подпомогне инициативата, като съдейства за осигуряването на необходимите за целта два компютъра.

„Приселци се развива с много бързи темпове и населението на селото вече е около 3000 души. Над 900 от тях са с постоянен, а други 1200 – с настоящ адрес в селото. Затова е важно, че читалището развива разнообразна дейност и приобщава хора от различни възрасти”, коментира кметът на с. Приселци Слави Кирязов.

Представители на самодейните състави оцениха високо съдействието, което получават от него и от кмета на община Аврен Емануил Манолов, за да участват в редица фестивали из цялата страна. За тази подкрепа ние пък се отблагодаряваме с наградите и медалите, които печелим и с които популяризираме нашия роден край, споделиха дами от фолклорния състав към читалището.