Emil Radev - Euranet Plus
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР
Преговорите по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) не са се провалили. Те продължават, предстои нова среща на външните министри на ЕС и САЩ по темата, на която ще се обсъждат още точки от проектоспоразумението, съобщи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

 

Водят се преговори в областта на земеделието и географските индикатори, здравеопазването, услугите, за подобряване на търговията и обществените поръчки, в сферата на химикалите, козметиката, инженерство, медицински услуги, текстила, колите, допълни Емил Радев:

Според ЕК стандартите в ЕС не трябва да се намаляват. Те трябва или да се подобряват, или да останат същите, каквито са, и затова трябва още доста работа между 2-те страни. За първи път в международното търговско споразумение има част, посветена на малките и средни предприятия, като целта е бариерите пред тях да бъдат напълно премахнати. Работи се и за засилване на стандартите в областта на околната среда. ЕК иска премахване на лицензите за износ на газ от САЩ, което ще доведе до диверсификация на източниците в ЕС

Брюксел и Вашингтон искат да завършат преговорите за тази потенциално най-голяма зона за свободна търговия в света преди напускането на администрацията на американския президент Барак Обама през януари. Преговорите обаче зациклиха, след като германският вицеканцлер Зигмар Габриел заяви, че споразумението се е провалило, а от своя страна френският президент Франсоа Оланд се усъмни, че преговорите скоро ще приключат. Въпреки това в Европа има оптимисти за споразумението, подчерта Емил Радев.

Мнението в момента е, че който подкрепя ТТИП, ще загуби изборите, а в Германия изборите са догодина и Зигмар Габриел е един от потенциалните кандидати за канцлер. Междувременно френският премиер Мануел Валс също заяви, че според него ще бъде невъзможно преговорите да приключат до края на тази година. Това беше препотвърдено и от френския президент Франсоа Оланд. Според него Франция не може да подкрепи споразумението, защото преговорите не са балансирани и със сигурност няма да приключат преди Обама да напусне поста президент, каквито бяха очакванията. Има и друга страна – Италия подкрепя напълно споразумението, защото то ще донесе до 100 милиарда долара допълнителен ръст на европейската икономика и ще подпомогне италианския износ. САЩ от своя страна смятат, че са постигнали напредък в преговорите. Според американските експерти обаче може да се каже, че има застой в преговорите поради 2 причини. От една страна САЩ трябва да ратифицират тихоокеанското търговско споразумение, което среща трудности, и от друга страна поради референдума във Великобритания. Страната бе най-големият привърженик на споразумението, но след вота през юни нейното влияние намалява.

Готвената среща между външните министри на ЕС и САЩ по спорните моменти в споразумението трябва да се състои до края на септември, допълни евродепутатът Емил Радев.