Владимир Уручев - ГЕРБ/ЕНП
Владимир Уручев - ГЕРБ/ЕНП

През последните 18 месеца условията на пазара в редица важни селскостопански сектори като мляко, свинско и телешко месо, плодове и зеленчуци, значително се влошиха. Спадащите цени на земеделската продукция в ЕС създадоха сериозни затруднения пред европейските фермери, водейки до общоевропейска криза в селскостопанския сектор. Особено потърпевши са млекопроизводителите като само за 3 години цената на тяхната продукция спадна с една трета. Ситуацията се задълбочава и от неблагоприятните условия на международните пазари, както и от свръхпроизводството в някои сектори.

В светлината на създалата се ситуация, по инициатива на членовете на Комисията по земеделия и развитие на селските райони от групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, бяха предложени конкретни мерки за облекчаване на последиците от тази криза, в т.ч. реформиране на действащия механизъм за интервенция на пазара и създаване на ефективна законодателна рамка в защита интересите на земеделските производители по веригата за доставка на храни.

Евродепутатът Владимир Уручев ГЕРБ/ЕНП  приветства становището на Групата на ЕНП относно кризата в земеделския сектор на ЕС, подчертавайки ролята на групата за защита интересите на европейските производители и за осигуряване на достойно финансиране по линия на ОСП.

Предложеният план съдържа 15 конкретни мерки за преодоляване на кризата в селскотостопанския сектор на ЕС.

Първата мярка касае борбата с нелоялните търговски практики по веригата за доставка на храни. ЕНП настоява за прозрачни и стабилни договори между производителите и търговските вериги с минимален срок от 12 месеца, за да се гарантира сигурност за доставките на фермерите. От друга страна ЕНП призовава ЕК да следи за стриктното прилагане на Директивата относно борбата със забавяне на плащанията по търговските сделки и за спазване на залегналия в директивата 30-дневен срок за уреждането на забавени плащания.  Евродепутатите предлагат този срок да бъде задължителен в хранителния сектор и да не може да се изменя при индивидуалните договори за доставка на храни.

Групата на ЕНП приканва също така ЕК да изисква от търговците, когато пускат на пазара продукт, носещ тяхна марка, задължително да посочват в етикета името на реалния производител на продукта.

ЕНП призовава и за европейски правила за преодоляване на кризата в млечния сектор. В тази връзка е и предложението за замяна на досегашния внос на палмово масло с подкрепа за кравето масло, което да се използва в производството на сладолед и сладкарски изделия. Депутатите предлагат по-гъвкава система за публична интервенция, която да може да се задейства „ad-hoc“ при сътресения на пазара чрез изтегляне на излишните количества масло и обезмаслено мляко на прах на пазарни цени. Друга мярка за справяне с кризата в сектор мляко е въвеждането на временно и задължително ограничаване на количествата произведено мляко на европейско ниво.

Предложенията обхващат и други мерки, сред които осигуряване на мостово финансиране и кредитни гаранции в подкрепа на фермерите, временни лимити за производство на свинско месо и тясно придържане към екологичните и свързаните с благосъстоянието на животните стандарти при международните търговски преговори. Не на последно място Групата на ЕНП призовава към насочена подкрепа за преработвателите в необлагодетелстваните райони (планински и отдалечени), както и за производството, и промоцията на висококачествени продукти в тези райони.