Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Евродепутатите се противопоставят на правната основа, върху която Европейската комисия иска да бъде създаден плана за възстановяване от пандемията от Covid-19.

Това стана ясно след видеоконференция с български представители в Европейския парламент, непосредствено преди пленарната днес.

Миналата седмица председателят на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент  Манфред Вебер изпрати писмо до Европейската комисия, с което заплаши да наложи вето върху 7-годишния бюджет на ЕС, ако планът за възстановяване от коронавирусната пандемия на стойност няколко милиарда евро бъде приет, без парламентът да има право на контрол върху него и ако е лишен от участие при неговото оформяне.

Andrey KovatchevБългарският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев уточни:

„Това, което ни подразни е, че Европейската комисия намери в договорите една правна база за този така наречен „ Фонд за възстановяване и трансформация“, който да е извън общностната политика, а да е на междуправителствената политика.

Ние категорично и то, пак казвам, не само ЕНП, това е и обща позиция сега вече – няма да подкрепи и няма да даде своето съгласие Европейският парламент, ако бъдещият фонд за възстановяване бъде по правната база, която беше предложена!“

Ковачев добави, че в публичното пространство се хвърлят огромни суми, без да става ясно откъде ще дойдат те. Той критикува Комисията затова, че работи повече със Съвета, отколкото с парламента.

Евродепутатът заяви също, че ЕС е твърде зависим от Индия и Китай, в които се произвеждат над 90 на сто от съставките на антибиотици и медицински предпазни средства и подчерта, че трябва да се търсят начини да има по-сериозно производство в рамките на Общността.