Ердоган беше притиснат от ситуацията в Северна Сирия. Засега Русия подкрепя режима на Асад. Ердоган се опита да изнудва Европейския съюз, че тези 6 млрд. евро, които обещахме 2016 г., не са изплатени. Но над 4 млрд. евро вече са дадени, другите са в процес на използване.

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев, в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“.

Andrey KovatchevАндрей Ковачев: ЕС е готов да даде и повече средства на Турция за хуманитарна помощ, но по никакъв начин няма да допуснат страните членки да се повтори 2015-2016 г. Не трябва да даваме никакъв признак на слабост, че границата може да бъде пропусната. Ако това се случи, ще мотивираме трафикантите на хора.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП каза още, че „Фронтекс“ има готовност да изпрати допълнителни хора в България и Гърция, както и има предвидени допълнителни средства за охрана на границата, при нужда.

 

В заключение Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП бе категоричен:

„Трябва да е пределно ясно на всички, че Европейските граници, било то гръцката или гългарската, са ЗАТВОРЕНИ! Този сигнал трябва да бъде излъчен към цялата планета! Те са затворени и не са отворени за нерегламентирано преминаване на тези граници!“