Emil Radev and Andrey Novakov
Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков по време на Граждански диалог на тема: „Бъдещето на политиката на сближаване на Европейския съюз“, провел се на 19 октомври в гр. Силистра

Областен информационен център – Силистра проведе Граждански диалог на тема „Бъдещето на политиката на сближаване на Европейския съюз“ с участието на българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Емил Радев.

Събитието започна с видео обръщение на еврокомисар Мария Габриел, която приветства провеждането на подобни събития и очерта основните приоритети на новия програмен период (2021-2027) – по-интелигентна, по-зелена, по-добре свързана, по-социална и по-близка до гражданите Европа.

Д-р Юлиян Найденов, Кмет на Община Силистра и Ивелин Статев, Областен управител на област Силистра също отправиха своя поздрав към гостите и им пожелаха да продължават да дават своя принос за развитието на Силистра и България като част от голямото семейство, наречено Европейски Съюз.

Emil Radev and Andrey NovakovEmil Radev and Andrey Novakov

 

 

 

 

 

Всяка община получи плакет и грамота за Принос към Политиката на сближаване на ЕС на местно ниво.

Emil Radev and Andrey NovakovБългарските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков представиха преговорите, които се водят относно Многогодишната финансова рамка (МФР) 2021-2027 г. и регламентите за новия програмен период на ЕС.

Очаква се увеличение от 8% за Кохезионната политика за България. Предлага се още разходите за ДДС за проекти на стойност над 5 млн. евро вече да не са допустими. За операциите под този праг разходите за ДДС ще се възстановяват без изключение.

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП ще настояват за единна ставка за определени ресурси, например канцеларски материали, при изпълнението на европейски проекти и по-опростено кандидатстване.

Младите хора могат да се възползват от първата българска програма на Европейския съюз (A.L.E.C.O) с основна цел осигуряване мобилност за минимум 120 млади европейски предприемачи и подкрепа по пътя към успеха им. Програмата е с продължителност 2 години и ще дава безплатна стипендия и самолетен билет до включени в нея дестинации. Там младежите, в рамките на 1 до 3 месеца, ще бъдат на практика в малки и средни предприятия.

От следващата година, ресурс в размер на над 1 млн. евро ще отива за изследване качеството на храните в България, проект, който те двамата са защитили пред Европейската комисия. България е страната с най-лошо качество на храните и най-малко подадени сигнали. Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП призоваха гражданите да сигнализират и да отстояват статута си на равноправни европейски граждани.

По инициатива на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков стартира първата българска социална мрежа за села и градове – #Selovoditel.  Интернет платформа и иновативно решение за борбата срещу процесите на обезлюдяване в българските селища.

Това е социална мрежа за селата в България, която цели да популяризира местния бит и култура и да помогне за съживяването на селата в България. 

Премиерата ще се проведе на 29/10/2018 от 18:00 ч. във Френски институт, София. – Selovoditel-Премиера на първата социална мрежа за села и градове

Emil Radev and Andrey NovakovСъбитието завърши с оживена дискусия относно бъдещето на България в ЕС, приоритетите на страната и възможностите за кандидатстване по оперативните програми. Засегнати бяха и въпросите за Дунав мост при Силистра, промени в европейския регламент относно програмата за трансгранично сътрудничество, бъдещето на институциите – образование, култура, дигитализация и други.