Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП на среща с граждани в клуба на ПП ГЕРБ във варненския район „Младост”
Европейският съюз достигна критична точка за справяне с вълната от емигранти към Европа.

Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев на среща с граждани в клуба на ПП ГЕРБ във варненския район „Младост”, на която бяха обсъдени актуални теми от дневния ред на европейските институции.

„Нито една държава не може да се справи сама както с проблемите, породени от бежанската криза, така и с предизвикателствата вследствие на терористичната заплаха”, категоричен бе Радев.

Той очаква най-късно следващата седмица да влезе за разглеждане в Европарламента законодателното предложение за увеличаване капацитета на Фронтекс – агенцията, която пази външните граници на ЕС. Предвижда се създаването на Европейска брегова охрана, както и на групи за бързо действие, които да извеждат от страните-членки на ЕС хората с отказана молба за убежище. Сред мерките за сигурност, инициирани на европейско ниво, той изтъкна създаването на „горещи точки” в трети страни като Турция, Сърбия и Македония, където да се проверяват кандидатите за убежище, така че тези, които не отговарят на изискванията, да бъдат връщани незабавно в техните държави. Емил Радев набеляза и ролята на Директивата относно резервационните данни на пътниците, за да има информация за потенциални терористи, още преди те да потеглят за Сирия и Ирак или обратно към Европа.

Евродепутатът увери, че като транзитна страна България никога не е подценявала терористичната заплаха, нито пък негативния ефект на бежанската вълна. „Ситуацията изисква засилено сътрудничество с партньорските служи и обмен на информация в реално време”, отчете той и допълни, че единният подход на европейско ниво е важен, включително и по отношение на конфликти като този между ЕС и Турция.

По повод финансовия ангажимент на ЕС към Турция в размер на 3 млрд. евро, Емил Радев увери, че за Европа е по-евтино да подпомогне задържането на бежанците в лагерите в Турция, откъдето те по-лесно ще се завърнат в родината си, отколкото да осигурява средства за социални помощи за бежанците и обхващането им от съответните здравни и образователни системи.

„Статистиката същевременно сочи, че само един на петима души, които влизат в Европа, е бежанец. Повечето са от Афганистан, Бангладеш, Пакистан и др. През миналата година трафикантите само в Либия са спечелили от нелегалните емигранти над 760 млн. долара”, посочи още Емил Радев.

По повод коментарите, че постигнатите през последните дни договорености отварят пътя на Турция за членство в ЕС, евродепутатът бе категоричен, че това изисква да бъдат покрити определени критерии.

„Турция все още е далеч от подобна перспектива, защото преговорите й с ЕС ще отнемат много години. Към момента са отворени 14 от общо 33 преговорни глави, а само една е затворена на практика”, припомни Радев.

Той информира присъстващите и за работното посещение във Вашингтон, в което взе участие като член на комисията по правни въпроси на ЕП.

Акцент в разговора с граждани, който се проведе по инициатива на ръководителя на организацията на ПП ГЕРБ в район „Младост” – общинският съветник Лидия Маринова, бе и темата за зоополицията. В отговор на поставените въпроси евродепутатът обясни, че в момента, съвместно с „Четири лапи” се работи по междуинституционално споразумение във връзка с правомощията на МВР и Министерство на околната среда и водите за съвместни проверки в случаите, когато няма данни за престъпление, но се налагат мерки срещу нехуманно отношение към животни.