Andrey Kovatchev
д-р Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и Член на Председателството на Европейския парламент по време на дискусия на тема „Процеса на глобализация и техните структури“

По теми отбрана, сигурност, споделяне на отбранителен капацитет, общо разузнаване, обща по – силна външна политика гражданите на ЕС искат повече общи политики  – това заяви евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП по време на дискусията на тема „Процеса на глобализация и техните структури“.
Събитието е част от  втория модул от обучението за политически лидери, което се организира от Института за политика в София.

Д-р Андрей Ковачев запозна участниците в обучението със своя професионален път и със своята работа в Европейския парламент. Продължи с това, че е необходимо  да се съсредоточим върху предизвикателства като терористични заплахи, климатични промени, миграция, конфликти в Близкия изток, агресивна Русия, икономическите и социални предизвикателства на глобализацията, демографски промени, политически екстремизъм и популизъм, растящи неравенства.

“Истинският суверенитет в един глобализиран свят може да бъде постигнат само чрез обединяването на европейските държави в една силна общност. Националните държави символизират историческата и културна идентичност на европейските народи. ЕС и държавите-членки не си противоречат, по-скоро те се допълват“ – заяви г-н Ковачев.

Евродепутатът провокира дискусия сред участниците като подчерта, че по отношение на  националния интерес на България е нужно обединение. Най- малко общо кратно. Според него не е възможно всеки да има индивидуален национален интерес, нещо което все по често може да се забележи. Например национален интерес са добрите отношения с Македония.

„Някои правителства в региона играят двойна игра на балансиране между Запада и други страни. В конкретната геополитическа ситуация, трябва да изпратим ясно послание към държавите от региона, че едно от най-стратегическите условия за присъединяване към ЕС е хармонизиране на тяхната външна политика и цели към тези на ЕС“ – допълни г-н Ковачев.

В първият випуск на института за политика участват 30 политици от цялата страна и от различни политически семейства. Обучението има  за  цел  преподаването  на  знания  и  умения,  необходими  за ефективния и професионален политик. Чрез него  се предоставят знания в сферите на управление  на  комуникацията  и  маркетинговите  процеси  на  политическите кампании, начините за справяне с конфликти, водене на преговори, политическото лидерство и спецификите му в различните демократични системи, държавното устройство, работата на европейските институции, както и актуалното развитие на секторните политики.