Eva Maydell
Ева Майдел – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и председател на Европейското международно движение (EMI)

• От 2014-а Ева Майдел е български евродепутат в Европейския парламент като представител на ГЕРБ и Европейската народна партия. 

• В края на месец ноември 2017г. Ева Майдел бе избрана за президент на Европейското международното движение – European Movement International (EMI)така Майдел стана българинът на най-висок пост в неправителствена организация. (До тогава тя бе един от шестимата заместник-председатели на движението, което е най-голямата организация на асоциации и граждански общества в Европа.)

Ева Майдел е първата жена и най-младият председател в 70-годишната история на EMI, както и първият председател от страна от Централна и Източна Европа.

Член е на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO), както и на Делегациите за връзки с Китайската народна република и САЩ. Освен това е единственият български представител в Комисията по икономически и парични въпроси (ECON).

В интервю за ТОПНОВИНИ Ева Майдел разказва повече за регламента, който ще ограничи банките да използват такси за преводи в евро, равни на тези за вътрешните преводи в лева, както и какви са перспективите пред Европа след изборите догодина


Вие сте докладчик по регламента на Европейския съюз, който цели да ограничи банките да използват такси за преводи в евро, равни на тези за вътрешните преводи в лева. Имате ли данни колко българи засяга това и каква сума “потъва” при подобни транзакции?

Промените ще засегнат всеки българин, който получава или изпраща пари в друга държава от Еврозоната. Целта е всички 150 милиона европейци, които живеят в държави извън Еврозоната, да имат същите условия при парични преводи на евро като като гражданите от Еврозоната. Промените ще засегнат и над шест милиона бизнеса в страните извън евро клуба, които ще станат по-конкурентни.
Изчисленията показват, че тези 150 милиона европейци извън Еврозоната, сред които и ние, ще спестим около 900 милиона евро на година след влизане на промените, което е внушителна сума за размера на икономиките на тези държави.

Това засяга основно хората, които изпращат и получават преводи от държави в Еврозоната. Но това засяга и всички останали, защото с това решение отпада още едно подозрение, че всички в ЕС сме равни, но някои са по-равни.

Защо е важно Европейският парламент да одобри този регламент?

В момента в ЕС има две категории потребители на платежни услуги – тези в Еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън Еврозоната като България, които плащат доста високи такси. С предложенията в моя доклад ще допринесем за еднакво третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което е истинския дух на Европа.

Само българите ли сме потърпевши от двойния стандарт при платежните услуги?

Не, но банките в България имат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро – между 30 и 60 лева за превод от 10 евро, и съответно българите ще усетят най-голяма полза от промените, които подготвяме.
Например, в Румъния същите такси варират между 20 и 30 лева, в Хърватия и Унгария са между 8 и 20 лв, което показва, че у нас банките налагат необосновано и чувствително по-високи комисионни за същите услуги. За това има нужда от европейско законодателство, което да постави всички европейци при равни условия, както беше с падането на таксите за роуминг.

Какви са стъпките, които трябва да се изминат, преди този регламент да бъде одобрен и да влезе в сила? Кога можем да очакваме реалните резултати от него?

Амбицирана съм новите правила да започнат да спестяват пари на българите още през първата половина на 2019 г. След първоначалните разговори с колегите ми от другите политически групи в Европарламента виждам, че и те имат същото желание и макар и да имаме дребни технически детайли за доуточняване, важното е желанието да доставим резултати бързо. Искаме да докажем, че ЕС може да решава реални проблеми на хората в кратки срокове.

Важно е да поздравим още веднъж Българското председателство на Съвета на ЕС, което успя за два месеца да излезе с обща позиция от страна на държавите-членки по този регламент. Очакванията са след кратък период на преговори, да гласувме доклада през ноември и след това да започнат преговорите с държавите от Съвета. Радващото е че тяхната позиция не е много далеч от моето предложение и очаквам бърза развръзка в началото на 2019 г.

Очаквате ли подкрепа и от българските евродепутати извън политическото семейство на ЕНП?

Същността на доклада е надполитическа и е въпрос на национална отговорност всички български евродепутати да подкрепим интереса на българите. Не виждам обективна причина да не го направят.

Има много хора, които са недоволни и смятат, че ЕС е един към едни и друг към други. Вместо да само да повтаряме това и да засилваме подобни чувства, ние като политици трябва да поправяме ситуациите, в които наистина има различно третиране. Българите и българския бизнес имат интерес от тази промяна, затова смятам, че всички ще го подкрепят.

Съвсем очаквано, подобен регламент ще накърни интересите на финансовите институции. Оказван ли Ви бе натиск под една или друга форма от т.нар. “Банково лоби”? 

Всяко едно европейско законодателство е обект на интерес от засегнатите страни. Нормално е всяка да изрази позицията си и да предлага аргументи в защита на интереса си. Финансовите институции не правят изключение и се срещнах и изслушах позициите не само на банки, но на всякакви бизнеси от финансовия сектор, но и на потребителски асоциации. Мисля, че докладът е добър компромис между интересите на бизнеса и потребителите.

Очаквате ли решението в някаква степен да направи непривлекателен банковия пазар у нас (а и в държавите извън Еврозоната като цяло) за чуждестранни финансови институции, особено след като “Сосиете Женерал” обяви излизането си от страната?

Напротив, ще направи банковия пазар по-конкурентен. Важно е да отбележим, че готвените промени не са целенасочен удар срещу банките, а просто целят да приравнят условията за гражданите и бизнесите във и извън Еврозоната. Банките са фундамент на икономиките и бизнес моделите им се базират на предоставяне на много повече услуги освен засегнатите от този регламент презгранични преводи.

Стана ясно, че работите и за затягане на регулацията при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Постижимо ли е наистина, ако отида пред банкомат в държава Х с българска банкова карта Y да имам повече от една опция за превалутиране в евро?

Целта е повече прозрачност при превалутирането, защото в момента, когато трябва да платят с картата си в чужбина, потребителите виждат една сума и не знаят при какъв курс се извършва смяната, какви допълнителни такси има и дали има други по-евтини възможности. Въпросът тук е доста технически и тепърва ще изчистваме детайлите как клиентите да получат тази прозрачност, защото става въпрос за сложен софтуер и машини като ПОС-терминали и банкомати. Важно е увеличената прозрачност да не идва за сметка на забавяне на плащането или тегленето от банкомат.

Правим това интервю по-малко от година преди европейските избори през 2019-а. От дистанция на времето – с какво се гордеете най-много в работата си на евродепутат и какво още искате да постигнете?

Като член на комисията по икономически въпроси работих за подобряването на плана за инвестиции „Юнкер“ и улесняването на бизнесите от страни от Източна Европа да кандидатстват за финансиране. В резултат, България разполага днес с над 423 млн евро инвестиции по плана и един от първите консултативни центрове в помощ на бизнеса. Успяхме да запазим 500 млрд. евро от схемите за гарантиране на депозити в Европа чрез доклад за Банковия съюз, за който бях докладчик на ЕНП, това означава че парите ни в банките са много по-добре защитени.

В България работя за качествено образование и развиване на умения на бъдещето у младите. Конкретен резултат е създаването на единствената по рода си организация в Европа, обединяваща над 40 заинтересовани страни от всички части на обществото, Образование България 2030. Чрез работилниците “Научи ме да умея” обучихме над 1000 млади хора в цялата страна на уменията за успех в 21 век и ни предстои да обучим още поне 1000. Качественото образование, уменията и подготвени учители ще са ключови за конкурентоспособността на нашата икономика и развитието на обществото през следващото десетилетие.

Като член на комисията за защита на потребителите работя за превръщането на интернет в пространство, което да гарантира сигурността на личните данни, отсъствието на двойни стандарти и където да осъществяваме бизнес отвъд границите на България. Завършването на единното интернет пространство в ЕС ще донесе 415 млрд евро годишно повече за икономика.

Като евродепутат работих по основните законодателни досиета по темата. Резултат от директива, по която бях докладчик, са промени в условията на договорите, в полза на потребителите при ползване на интернет домейн, облачни услуги, мобилни приложения – от 1 април 2018г. използваме свободно онлайн абонаментите си като Нетфликс и Спотифай, докато пътуваме в ЕС.

Работя активно за развитието и разпознаваемост на таланта на хората в България. Вече 3 години правя две инициативи с тази цел – конференцията “Моята мечта за България” и Голямото хоро в Брюксел. В края на 2017 г. бях избрана за първата жена и президент на най-голямата и стара мрежа от проевропейски организации – Европейското движение (European Movement International), което е признание за България.