Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП по време на откриването на регионалния бизнес форум в Пазарджик „ Заедно за европейското финансиране на бизнеса“.

Чрез различни финансови инструменти Европейският съюз осигурява подкрепа за заеми и гаранции от 25 хил. до 25 млн. евро за бизнеса в България чрез банкови и небанкови посредници в страната.

Това каза евродепутатът Андрей Новаков по време на откриването на регионалния бизнес форум в Пазарджик „ Заедно за европейското финансиране на бизнеса“.

„Финансирането е предвидено за новосъздадени предприятия, начална фаза и фаза на разрастване“, поясни Новаков, като изтъкна, че подкрепата е предвидена за всички сектори и сфери на бизнеса.

 

Той подчерта, че българският бизнес трябва да навакса в трупането на опит с финансовите инструменти, защото те ще стават все по-важен източник на финансиране спрямо грантовете, особено след 2023г.

„Статистиката сочи, че напредваме освен с проекти по добре познатите оперативни програми, така и с новите инструменти, но тази тенденция трябва да продължи“, категоричен бе Новаков.

Във форума участваха изпълнителни и финансови директори на едни от големите компании в Пазарджик и региона с относително   висока пазарна капитализация, представители на малкия и среден бизнес в областта, както и експерти от банковия сектор

В рамките на събитието Новаков представи възможностите на европейското финансиране по различните програми и инструменти, сред които механизмът за микрофинансиране „Прогрес“, InnovFin, „Хоризонт 2020“, Програмата за конкурентоспособност на малките и средни предприятия (COSME) и планът „Юнкер“. Информация за тези, както и за редица други източници на финансиране са достъпни чрез платформата „Еврофинансирай“, създадена от евродепутата.