Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

След като преди време каза, че „АСНОМ е една от основите на антибългаризма в Македония“, българският евродепутат Андрей Ковачев (който е от партията на премиера Борисов) сега му пречи и 11 октомври, съобщава най-голямата частна телевизия в Скопие „Сител“. Според Ковачев честването на Деня на въстанието е „антибългарска провокация“, отбелязва медията.

Веднага след като северномакедонският премиер Зоран Заев беше на честването на Деня на въстанието в Куманово и изригна срещу София, Ковачев написа във „Фейсбук“.

„Защо Заев се нуждае от тази антибългарска провокация точно сега? Сърбоман убива българин, баща на три деца и роднина на Даме Груев. Това се нарича „народно въстание“ и се чества всяка година! В ЕС няма място за лъжите и антибългарската идеология“, написа той, като според „Сител“ по този начин евродепутатът ни е повторил тезите си за българския произход на македонския народ.