Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на Председателството на ЕП

Кристалина Георгиева, която днес бе номинирана от българското правителство за генерален секретар на ООН, ще бъде изслушана следващата седмица в Ню Йорк от Съвета за сигурност.
Това съобщи в Брюксел евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

На доста късен етап е това включване, надявам се на изслушването Георгиева да убеди страните – постоянни членове на Съвета за сигурност, че има възможности с нейните качества да води световната организация в тези много трудни времена, заяви той.

Ковачев отбеляза, че като отговорен за отношенията с ООН в комисията по външни работи на ЕП получава сигнали, че Георгиева има далеч по-големи шансове от досегашния кандидат Ирина Бокова.

Трябва да е ясно на всички от решението на Министерския съвет, че България няма двама кандидати за ООН, България застава зад кандидатурата на Кристалина Георгиева.

Няма гаранция за абсолютно никого, че ще бъде следващият генерален секретар. Бяхме достатъчно толерантни, правителството направи огромни усилия за представянето на Ирина Бокова, коментира Ковачев.

Сравнявам това, което се случва сега, с кризата от 2010 г., смяната на кандидата за еврокомисар Румяна Желева с Кристалина Георгиева. Сега също имаме ситуация, в която България трябва да намери решение, което е по-добро за нашата страна.

Независимо от всякакви предпочитания и какво казват анализаторите в България, резултатът досега от представянето на Ирина Бокова не е задоволителен и сигналите са, че шансовете й са изключително малки. Затова правителството взе днес решение за номинация, която ни дава много по-голям шанс за крайния успех, посочи Ковачев.

Той отбеляза, че „големите“ пет страни с право на вето в Съвета за сигурност ще решат кой ще бъде следващият генерален секретар на ООН. Не очаквам да има вето от страна на Русия, поясни той по отношение на кандидатурата на Георгиева.

Ковачев добави, че има много позитивен отзвук сред неговите колеги на новата българска номинация. Моите колеги от всички политически формации харесват много работата на Кристалина Георгиева, уточни Ковачев.