Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел разкри в интервю за Novini.bg какво научи от жените лидери в сферата на политиката и предприемачеството, каква е тайната на успеха й и как се преборва с мъжете в Европарламента.

Като един от най-младите евродепутати, как успявате да бъдете толкова успешна в работата си? Каква е тайната на успеха Ви?

През последните десет години съм радостна и благодарна, че имам възможността да се уча от жени лидери в сферата на политиката и предприемачеството. Възможността да работя с професионалисти като Илияна Иванова, Кристалина Георгиева, Лиляна Павлова, Мария Габриел, Йорданка Фандъкова, да се докосна до опита на предприемачи като Цветелина Николова, Кристина Цветанова, Дарина Стоянова, Боряна Манолова и др. ми даде много. Благодарна съм и на екипа ми, с който си поставяме стратегически цели и работим за тяхното изпълнение с мотивация и ентусиазъм. Бих искала да благодаря и на българските граждани, които ни се доверяват и за тяхната подкрепа за реализирането на общите ни проекти и идеи.

Усещате ли трудности като жена в работата си? Как успявате да преборите мъжете в Европарламента по ключови въпроси и как печелите доверието им?

За щастие Европейският парламент е един от парламентите в света, където жените са най-добре представени – 38 % от всички членове. Въпреки че това е далеч от процента на жени в обществото (над 50%), тенденцията през годините е за бавно, но постоянно увеличаване на броя на жените в Европарламента, както и в националните парламенти впрочем. Има много талантливи жени в политиката, които са модели за подражание. Бих искала да окуража младите жени, които се интересуват от политика, да не се страхуват да показват лидерство и решителност, защото единственото, което може да ги спре от успешна кариера, е собствената несигурност.

Политиката не е само за мъже и Вие сте един от примерите за това. Какво е посланието Ви към жените по случай 8 март?

8 март е красив празник. Но преди да подарим или приемем букет с цветя, е добре да се замислим за това какво отбелязваме днес: денят за правата на жените. Ден, в който да припомним, че в 21-и век дори в развита Европа съществуват неравнопоставеност между мъже и жени. Жените получават 16% по-ниско възнаграждение от мъжете за една и съща работа и позиция, както и едва една четвърт от политиците в Европа са жени. 8 март е ден, в който оказваме уважението си към работата на много личности и организации като Жени ГЕРБ, които работят за това всички да сме равни и да използваме талантите на цялото общество. Затова пожелавам на всички жени да отстояват ежедневно с действията си равния достъп до възможности и да не поставят сами бариери пред целите си. Пожелавам да претворим таланта и потенциала на всяка една жена във вдъхновение за най-младото поколение.

Как успявате да съвместявате добре личния с професионалния си живот?

Сега разбирам как повечето жени, които познавам, се чувстват, съвместявайки професионалните си ангажименти, със създаването на семейство и отглеждането на децата си. Голямо предизвикателство е и затова съм благодарна на семейството и екипа ми, които помагат изключително много да реализираме динамичната програма и приоритети, които си поставяме.

Какво предстои в работата Ви като евродепутат и кои са важните неща, които трябва да се свършат, за да имаме една по -стабилна и по-сигурна Европа?

За всички българи трябва да е въпрос на национално обединение и кауза да доведем европредседателството до успешен край. Досега оценките  са много добри, но най-напрегнатите месеци откъм работа тепърва предстоят. С колегите ми от делегацията на ГЕРБ в Европарламента работим, за да дадем нашия принос за ефективното протичане на законодателната работа по време на българското председателство. Всички европейски погледи сега са насочени към България и е обща кауза да работим за модерна и просперираща страна, която пази традициите си. Една такава възможност за представяне на България е Голямото хоро в Брюксел, което с моя екип реализираме за втора поредна година, приемайки щафетата от Кристалина Георгиева, която го инициира още през 2013 г. Тази година е под патронажа на българското председателство в рамките на големия фестивал Балкан Трафик и ще се проведе на 22 април 2018 г. на площада Гран плас в Брюксел с участието на оркестър и ансамбъл, които сме поканили от България. В Комисията по вътрешен пазар и зашитата на потребителите, където съм член, работим върху редица регламенти. Един от тях влиза в сила тази година и ще даде възможност на всички потребители да ползват абонаментите си за филми, музика, игри, където и да пътуват в ЕС. Друго досие е насочено към подобряване на функционирането на вътрешния пазар чрез навременен обмен на информация. Освен това водим и обсъждания в сферата на киберсигурността, която е от изключително значение за всеки, който има достъп до интернет.