Mariya Gabriel
Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП - зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП

Новата агенция трябва да разполага със собствени ресурси и автономия, за да е истински европейска

 

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация Мария Габриел участва в пленарния дебат, в който Европейската комисия анонсира предложение за създаване на Европейска система за гранична охрана.

Новата структура, чиято цел е засилване сигурността на границите на ЕС, е била предмет на множество дебати повече от десет години, но без особен резултат. Предложението идва в отговор на миграционната криза, пред която е изправен ЕС в момента, и е част от по-широкия пакет от мерки за справяне с това предизвикателство.

 

„Европейската гранична и брегова охрана, която бе отлагана твърде дълго, отговаря на необходимостта от повече ефективност, отговорност и доверие. Тази структура ще бъде наистина европейска, само ако агенцията разполага със собствен персонал и оборудване. Освен това е необходимо да има възможност за бърза реакция в случай на сериозна извънредна ситуация с решение на Комисията, а не вследствие на междуправителствено решение“, заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

В тази връзка тя постави няколко въпроса, които следва да бъдат изяснени. Такива са например срока при разполагане на екип на европейска гранична охрана, изготвянето на общи схеми за обучение за европейската гранична и брегова охрана и дали съгласието на съответната държава-членка ще се изисква преди всяка мисия.

 

Мария Габриел наблегна и на важността да бъдат използвани в пълна степен анализите на рисковете, разработени от Фронтекс.

„Тези анализи позволяват на ЕС да постави акцент върху превенцията и да се предприемат бързи, целенасочени и ефективни действия“, посочи тя.

 

От решаващо значение според Мария Габриел е сътрудничеството с трети страни. В този контекст тя подчерта необходимостта Европейската гранична и брегова охрана да е в състояние да ръководи съвместни патрули, сформирани в сътрудничество със съседните страни по силата на двустранни споразумения.

 

„Предложението е стъпка в правилната посока. Междуправителственото сътрудничество показа своите лимити. Това предложение е отговорът на Европа“, заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел