Мария Габриел - „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието”
Пламен Стоилов, Мария Габриел, Н. Пр. Ирит Лилиан на конференцията в Русе - „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието”
Насилието над жените е тежък проблем, за решаването на който са необходими три неща: воля, разум, единност. Воля за промяна, разум за ефективни действия, единни усилия от институции, организации и граждани. Осъзнавайки мащабите на насилието над жените и вредата, която нанася на всички общества, можем да изведем борбата с него до успешен край.

Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел при откриването на конференцията в Русе „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието”. Конференцията е част от едноименната национална кампания, която Мария Габриел стартира преди два месеца в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел”, Фондация „Общество за справедливост”, Фондация „Асоциация Анимус” и Фондация „Български център за джендър изследвания”.

 

Специален гост на дискусията в Русе беше Н. Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България. Тя представи израелският опит в борбата с насилието над жените и изключително успешния проект в Израел, насочен към работа с мъжете насилници.

„По въпроса с насилието над жените всички сме в една лодка. Общите международни усилия са единственият начин за ефективна борба с това ужасяващо явление”, заяви посланик Лилиан.

 

В конференцията участваха още кметът на Русе Пламен Стоилов, народният представител Светлана Ангелова, представители на МВР, Окръжна и Районна прокуратура, неправителствени организации, ръководители на училища и университети, младежки сдружения и други. В силно послание към участниците, кметът Стоилов подчерта, че когато става дума за насилие над жени в семейството и децата, всъщност става дума за престъпление.

„Успехът в битката с това престъпление се заключава в засилена превенция и говорене без страх по темата. Само чрез публичност, обединение на всички институции можем да се справим с този кошмар. Насилието се възпитава и затова не трябва да разглеждаме насилието като изолиран случай, а като част от форма на насилието въобще”, заяви кметът Стоилов.

 

Силен акцент в дискусията беше участието на мъже от Русе от света на спорта и културата като посланици на кампанията – председателят на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, актьорът Енчо Данаилов (бате Енчо) и хореографът Богдан Донев. Те призоваха жените да не се страхуват да говорят, когато са преживели насилие. Като друг важен момент отбелязаха необходимостта от формиране на добрите модели за поведение и отношение към другия пол в семейството още в ранна детска възраст.

 

Изключително динамични дискусии следваха всеки един от тематичните панели. Изведени бяха идеи и препоръки за ефективни мерки в борбата с насилието над жените. В заключение Мария Габриел обобщи, че голямата цел на националната кампания е допълване на съществуващото законодателство и подписване на Истанбулската конвенция, даваща основна защита на жените от насилие.

Мария Габриел - „Насилието над жените: да отворим очи и нарушим мълчанието”„Предизвикателствата са много, но ключовите са жертвите да проговорят за проблема, ефективна правна помощ за пострадалите, разпознаване на домашното насилие, координация и взаимодействие между институциите, промяна в нагласите в обществото и отхвърляне на стереотипите. Отговорът на тези предизвикателства е именно в непрекъснатите дискусии по темата, защото добрата информираност води до по-голяма чувствителност към проблема, до нетърпимост към него, а оттам до мерки за неговото решаване.”, заключи Мария Габриел