Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел бе удостоена с почетен знак за значителен принос в развитието на Столична библиотека

Това стана на тържествена церемония по повод 87-та годишнина от създаването на библиотеката. Със специалното отличие бяха удостоени още кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът на България 1997-2001 г. Петър Стоянов, популярният български творец Михаил Белчев и други.

В профила си в социалната мрежа facebook, Мария Габриел написа:

„Благодаря от все сърце на директора на Столична библиотека Юлия Цинзова и на всички библиотечни служители за присъдения ми почетен знак за значителен принос за развитието на библиотеката. Отличието е особено ценно за мен, защото със Столична библиотека ни свързва трайно и плодотворно партньорство…..На 87-годишнината на Столична библиотека искам да изразя личната си признателност и възхищение от дейността на г-жа Цинзова и всички библиотечни деятели на Столична библиотека, които градят през годините библиотечно-информационното дело. Те са тези, които успешно утвърждават библиотеката като най- голямото обществено и информационно средище в столицата, подпомагащо образованието и ученето през целия живот.“

87г. Столична библиотека
87г. Столична библиотека

 

Директорката на Столична библиотека Юлия Цинзова представи новоучредения Обществен съвет при Столична библиотека, който включва представители на науката, литературата, изкуството, журналистиката…Целият ден беше ден на отворените врати, през който посетителите имаха възможност да се запознаят с библиотеката и да получат безплатни читателски карти.

Мария Габриел и Столична библиотека си партнират в множество инициативи, последната от която е „Читател на годината”. В инициативата се включиха всички регионални библиотеки, които ще излъчат своя читател на годината. Имената им ще станат ясни през декември, а наградата за тях, осигурена от Мария Габриел, е посещение на Европейския парламент в Брюксел.