Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП по време на форум „Инвестиции в умна специализация на регионите и растеж на европейската икономика". Събитието е организарано от Генерална дирекция „Регионално развитие" към Европейската комисия.
Усилията ни трябва да са насочени не просто за повече Европа, а за по-умна Европа. Интелигентната специализация в европейските региони трябва да се постигне на първо място чрез инвестиции в човешките ресурси. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на форум „Инвестиции в умна специализация на регионите и растеж на европейската икономика“.

Събитието е организарано от Генерална дирекция „Регионално развитие“ към Европейската комисия. В конференцията взеха участие още Юрки Карайнен, вицепрезидент на ЕК, Елжбиета Биенковска еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар,Корина Крецу, еврокомисар по регионално развитие,Марку Маркула, редседателят на Комитета на регионите на ЕС.
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП обясни, че интелигентна специализация или RIS3 (научни изследвания и иновации на стратегии за интелигентна специализация) е стратегически подход към икономическото развитие чрез целенасочена подкрепа за изследвания и иновации.

„На базата на силно партньорство между местните власти, бизнеса и заинтересовани страни от научноизследователската и академичната можем да постигнем още по-добри инвестиции в човешките ресурси“, коментира Новаков.

По думите му, само 27 региони на ЕС са постигнали целта за инвестиране на 3 % от БВП в научноизследователска и развойна дейност.

„Необходими са европейските фондове и частнитe инвестиции за интелигентна специализация. Европа се нуждае от по-големи по обем инвестиции“, категоричен бе Андрей Новаков.

По думите му, ЕС предлага немалко възможности за финансиране на иновации, които са достъпни и за България.

„Моята цел е да имаме повече успеваемост с подобни средства, както и опростяване на европейските правила за предоставянето им“, заяви евродепутатът.

Той бе категоричен, че средните и малки предприятия са гръбнака на европейската икономика. „София тех парк е място, където науката и бизнеса са срещат и творят заедно интелигентния растеж“, коментира още Новаков.

След панела си Андрей Новаков посети изложението на South-West Bulgaria в рамките на форума, представено от проф. Костадин Костадинов.