„За пореден път държавата ни показа, че може да менажира кризи. Тази от вчера не прави изключение. Нашата страна вече е една от водещите сили, които искаха и временна промяна на правилата, по които се извършва тежкотоварният транспорт в Европа. И въвеждането на т.нар. бързи линии, в които ТИР-овете няма да бъдат възпрепятствани да преминават. Доколкото знам, вчера бе осигурен коридор на нашите камиони“

Това каза за България сутрин българският евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.  

Днес, на 18 март, предстои да се проведе извънреден съвет на транспортните министри. Трябва ни единно решение за Европейския съюз. И има постъпки в тази посока, смята евродепутатът.

Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

 

Това са именно бързите ленти, които ще бъдат предоставени във всяка една държава. Те важат за целия ЕС. Към момента групи от държави, сред които и България, изискват временна промяна на правилата, добави още Новаков.

Тази промяна е свързана с облекчаването на придвижването на камионите. Идеята е по-бързо предвижване до база на превозвач или директно до държавата членка.

Предлага се почивките да станат от 4 часа и половина на 5 часа и половина. Максималното време за шофиране на ден от 9 ч. да стане 11.

„Очаквам по време на съвета на транспортните министри също да бъдат взети решения на европейско ниво, така че никога повече да не се допуска блокиране на границите със стоки от първа необходимост“, подчерта Андрей Новаков.

Относно поставянето под карантина на превозвачите, които се прибират, и последващите загуби на транспортния бранш, той обясни, че превозвачите разбират ситуацията. Транспортният бранш не може да остане незасегнат от кризата с коронавируса.