Eva Paunova
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

В Европейския съюз нито едно решение по миграционната криза не се приема без да се вземе предвид позицията на България. Усилията на българското правителство за защита на националния ни интерес  дават резултат и са същевременно в посока намиране на общоевропейско  решение на проблема,“ сподели евродепутатът Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП в разговор с кмета на Харманли Мария Киркова по време на посещение в града и откриване на детска площадка на 1 октомври 2016 г.

 

Българският евродепутат подчерта, че ситуацията е толкова сложна, че нито една страна-членка не може да се справи сама.

„Затова ни трябва ЕС и смисълът от ЕС може да се види и от най-големия евроскептик“, допълни тя.

Паунова спомена конкретните действия предприети на европейско ниво за справяне със мигрантската криза – създаването на Европейската служба за гранична и брегова охрана, която ще бъде открита в България в края на другата седмица, ефективната сделка с Турция за реадмисия на незаконни мигранти, както и финансовата помощ от 160 млн евро за България за усилване на защитата на границата, както и промяна на бежанските центрове.

Г-жа Киркова отбеляза, че капацитетът от 2800 места на бежанския лагер в града е запълнен, а ежедневно пристигат нови бежанци, което се превръща в проблем.

„Част от отпуснатите от ЕС 160 млн евро ще се използват за превръщането на някои бежански в такива от затворен тип, както и за подобряване на условията в тях. Очакванията са това да се отнася и за центъра в Харманли, а решението ще се вземе в близките седмици“, коментира Паунова.

На откриването на детския комплекс в Харманли присъства и народният представител от хасковска област Евгения Ангелова.

Срещата е част от работно посещение на Ева Паунова в област Хасково, където тя има европейски информационен офис. По-рано през деня тя присъства на отбелязването на Деня на тракийската памет в Маджарово и се срещна с граждани и представители на местната власт в Ивайловград.