Eva Paunova EDUBG2030
Образование България 2030 и Ева Паунова проведоха работна среща с министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова
Развиването на умения и компетенции на младите хора, които да подпомогнат реализацията им на пазара на труда беше сред акцентите на срещата между екипа на Образование България 2030, евродепутата Ева Паунова и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По време на разговора беше обсъдена кампанията „Научи ме да умея”, която е част от дейността на Образование България 2030. Инициативата е подкрепена от над 40 организации от публичен, бизнес и неправителствен сектор с обща визия и цели за образованието в България. Кампанията има за цел да даде гласност на необходимостта младите хора да развиват умения като дигитална и чуждоезикова грамотност, критично и креативно мислене, работа в екип в училище и чрез практически стажове в компании.

Министър Русинова изрази своята подкрепа за кампанията, като подчерта значението на политиките и инициативите в интерес на младите хора. Тя обърна внимание и на възможностите, които дава Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ за реализирането на обучения и за насърчаване на предприемачеството сред младите хора.

По време на разговора беше поставен акцент и върху годишния доклад на ОБ2030 за състоянието на образователната система и ефекта на успешни социални политики за преодоляване на проблеми, които са както образователни, така и социални. Обсъден беше и проблемът с трудностите на работодателите да намират квалифицирани служители с нужните умения.