Мария Габриел ЕП
Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП - зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП
Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел с ресор Средиземноморието, Близкия Изток и Северна Африка, настоя пред Европейската комисия за започването на нови преговори за споразумения за обратно приемане с ключовите държави на произход от региона на юг от Сахара като Нигерия и Сенегал. Към момента ЕС е подписал няколко споразумения за обратно приемане, обхващащи основно източната част.
Според Мария Габриел сключването на двустранни споразумения с държави от южната част изглежда по-бавно и доста по-сложно.

 

Във въпроса си до Комисията относно етапа на развитие на споразуменията за обратно приемане, зам.-председателят на Групата на ЕНП специално отбелязва и три държави от Северна Африка – Мароко, Алжир и Тунис. Мандатите за текущи преговори с тези страни са съответно от 2000, 2002 и 2014 г.

 

В отговор на въпроса на Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП, комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос посочва, че въпреки възобновяването на преговорите с Мароко в началото на 2015 г., оттогава не е постигнат напредък. Преговорите с Тунис все още предстоят, като се очаква определяне на дата за стартирането им. Опитите от страна на ЕК за започване на преговори с Алжир също се оказаха неуспешни. Комисар Аврамопулос подчертава, че обратното приемане на собствени граждани по принцип е задължение съгласно обичайното международно право, а ЕС е готов да активизира сътрудничеството с тези държави, така че бъдат подпомогнати да изпълняват своите ангажименти за обратно приемане.

 

На 7 юни 2016 г. Комисията предложи нов подход към основните държави на произход и транзит на нелегалната миграция, целящ по-конкретно да бъде увеличено тяхното сътрудничество с ЕС в областта на връщането и обратното приемане. Аврамопулос заявява, че когато е необходимо, Комисията предвижда също възможността резултат да бъде постигнат чрез предложение за договаряне на официално споразумение за обратно приемане. Това е подходът, който се прилага спрямо Нигерия.