Eva Maydell
Ева Майдел (Паунова) - ГЕРБ/ЕНП по време на голямото събитие Unconvention 2017

„Великобритания ще опитва да противопоставя останалите 27 страни-членки на ЕС една на друга в опит да постигне по-добър резултат в преговорите за излизане от ЕС. Независимо от различията ни по други въпроси, трявба да сме единни в преговорните си позиции с Обединеното кралство, ако искаме Брекзит да не се отрази негативно на ЕС. Като председателстваща Съвета на ЕС през 2018 г, България ще играе важна роля в поддържането на това единство“, заяви евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел (Паунова) по време на голямото събитие Unconvention 2017, провело се на 24 януари 2017 г. в Европейския парламент в Брюксел.

Българският евродепутат коментира ефекта на очакваното излизане на Великобратания от ЕС върху стартъпите и иновациите в Съюза.

„Брекзит вече води до политическа и икономическа несигурност на Острова, което е изключително вредно за стартиращите компании, които обикновено имат краткосрочен фокус на развитие и планиране. Но не бива да очакваме, че само защото условията за стартъпи и иновации във Великобритания се влошават, компаниите автоматично да се преместят в някоя от другите 27 страни от ЕС. За да привлечем конкурентните компании, трябва да завършим най-голямото предимство на ЕС – единния пазар“, заяви Ева Майдел.

Тя допълни, че това ще стане със задълбочаване на Единния цифров пазар, Съюза на капиталовите пазари и Енергийния съюз, които ще предоставят инфраструктура и достъп до финансиране за развитието на всеки бизнес.

На въпрос от присъстващите за това доколко подготвени са европейските институции за Брекзит, българският евродепутат отговори, че въпреки несигурността планирането за такъв сценарий върви отдавна.

Майдел даде за пример комисиите в Европарламента, всяка от които подготвя стратегия за работата в съответния сектор след напускането на Великобритания.