Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) в интервю за предаването на Радио „Фокус” „Това е България”

 

Водещ: Европейската народна партия заедно с ГЕРБ постави началото на инициативите за европейските избори догодина, които ще преминат под мотото „Европа започва във вашето село, град, регион“.  Тяхната цел е да гарантира възможността на хората, живеещи в европейските градове и региони, да изразят своето мнение за Европа преди изборите за Европейския парламент. За посланията от първия форум разговаряме с Андрей Ковачев, член на председателството на Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата на Европейската народна партия в него. Г-н Ковачев, какви са посланията от този първи форум?

Андрей Ковачев:  Европа трябва да бъде по-близо до гражданите, ние трябва да се вслушваме в това, какво те очакват от европейските политики. Основното е да се гарантира както физическата, така и социалната им сигурност. И, разбира се,  да бъдем по-близо до тях, до тяхното населено място, до града, до държавата и да се вслушваме най-вече в това, което ги вълнува. Защото в момента виждаме, как се играе със страховете на гражданите, играе се с техните легитимни страхове в много от случаите, и те се използват от най-различни популистки движения за набиране на съответни политически дивиденти.

Водещ:  Каква може да бъде ролята на ЕНП, на нейните партии членки, както и на нейните представители в европейските институции за преодоляване на разликите между елитите и гражданите?

Андрей Ковачев: ЕНП си е поставила за цел отново на изборите 2019 г. да бъде най-голямата група в Европейския парламент и да отговори най-адекватно на страховете на гражданите. ЕНП затова е народна партия, защото иска да бъде и да продължи да бъде най-близко до това, което вълнува хората във всяка от страните членки, независимо от това къде живеят, в голям град, в малък град, с какво се занимават, дали в селското стопанство, дали в друга част на индустрията, младите хора, образованието, мобилността, разбира се,  запазването на нашите свободи в ЕС и гарантирането на тези свободи. Във всичките тези аспекти ЕНП иска да има водеща роля и затова започнахме още от петък, на 9-ти март, в София като начало на тези дебати с местната власт, с изключително много кметове както от България, така и от страните – членки на ЕС, които дойдоха в София, за да поставим началото на диалога с хората на местно ниво.

Водещ:  Г-н Ковачев, министър-председателят Бойко Борисов на форума каза, че ако ЕНП иска

да побеждава, трябва да се формулират не само целите, но и заплахите. Кои са целите и кои заплахите?

Андрей Ковачев: Много ясно е, че трябва да отговорим на страховете на нашите граждани. Те основно са свързани както с имиграцията, с тероризма, това означава усилия за физическата сигурност, така и със социалната сигурност за икономическата перспектива, за намирането на работа, на адекватно на търсенето на  пазара добро образование. И това са темите, на които трябва политиците да отговорят. ЕНП иска да има най-добрия отговор за това и търси да се обърне към младите хора, към хората в активна възраст, към възрастните хора, че най-добрият отговор е да подадем ръка, бих казал, на всички граждани, вслушани в техните проблеми. Да дадем отговорите за опазване на външната граница, за общата отбрана, за общото разузнаване, за обмяната на информация по отношение на борбата с тероризма, ограничаване на миграцията в ЕС. Трябва да гарантираме много бързо връщане на тези мигранти, които са на територията на ЕС и подлежат на връщане, които са икономически, а не политически бежанци. Това са свързани теми с физическата сигурност и социалната сигурност, с темите за инвестициите, за запазване на конкурентоспособността на нашата икономика, за инвестиране в научна и развойна дейност, за да не изпусне Европа новите революции. Например, в транспорта с електрическите коли, със създаването на възможности в технологиите, нови батерии, по-сериозно застъпване на екологията в икономиката.

Водещ:  Виждаме, че популистките и националистическите движения в Европа набират сила. Как ще им се противопоставите от ЕНП?

Андрей Ковачев:  Задължително е да се противопоставим, защото ЕС е най-доброто, което на наши континент се е случвало, бих казал, най-вече за 20-и век, но по принцип откакто, не, няма да казвам свят-светува, но наистина Европейският континент е притегателен както за своите граждани, така и за много човешки същества около нас. Защото имаме свобода, защото имаме демокрация и възможност за развитие и перспектива за младите хора. Това трябва да бъде запазено и винаги трябва да познаваме миналото си, откъде тръгваме, да правим сравнението и да правим сравнението не само с нашето минало, но и с това, което ни заобикаля около нас. Трябва да покажем, да обясним защо е привлекателен ЕС и как можем да го направим още по-привлекателен и по-добро място за живеене за всички европейски граждани. Другите,

популистите, националистите, какво ни предлагат те като алтернатива? Когато отидем на изборите, какво предлагат те, каква Европа виждат те и дали тази Европа, която те ни предлагат, би била по-добро място за живеене, ако се обградим и всеки сам да се спасява, дали това е по-добрият вариант или е по-добре да се справяме с глобалните предизвикателства заедно? Много интересно, когато се дебатира Брекзит и напускането на Европейския съюз, експертите от Великобритания идват при нас и казват, добре, ще говорим за Брекзита, но нека в тази и тази област да не променяме нищо, нека да запазим обмяната на студентите и в образователната сфера да продължи „Еразъм плюс“, нека запазим постигнатото в областта на икономиката, на финансите. Ами то тогава, в края на краищата, за какво ни трябва Брекзит? Затова беше много добро изказването на Макрон, че най-добрата перспектива за отношенията между ЕС и Великобритания е Великобритания да остане в Европейския съюз.

Водещ: Господин Ковачев, кошмарна вероятност ли е бъдещ Европейски парламент, доминиран от евроскептици и популисти?

Андрей Ковачев: Аз не смятам, че ще се стигне до това. Но в следващата година европейските политически партии трябва да представят такава своя програма и да убедят мнозинството от европейските граждани, че е много по-добре в Европа да си сътрудничим помежду си, да се справяме заедно с проблемите, които има както в Европейския съюз, така и около нас, с обща външна политика, с добри отношения с Турция, справяне с проблемите в Африка, в Северна Африка – от там, където има риск да идват мигранти. Това трябва много ясно да бъде представено като програма на европейските граждани, точно заради това, за да не се увеличи процентът на популистите. Пак казвам, в края на краищата даже когато бъдат избрани, сега виждаме и в Германия, и Бете Грило в Италия – какво предлагат те? Като седнат на скамейките в съответния парламент те дали предлагат нещо по-добро за италианците, за германците и дали такова бъдеще искаме, което сме го виждали в миналото – всеки да се спасява и да  дърпа чергата към себе си? Аз лично смятам, че това няма да бъде добро бъдеще за Европа.

Водещ: Жозеф Дол – председателят на Европейската народна партия, каза в петък, че социалистите завиждат, защото Бойко Борисов е най-успешният ръководител в Европа и лидерът на социалистите Корнелия Нинова вече реагира в социалните мрежи. Според нея изказването на Дол разделя българското общество. Вие присъствахте на изказването на г-н Дол. Има ли основания лидерът на социалистите?

Андрей Ковачев: Разбира се, че няма никакво основание. Европейската народна партия е отделна партия от тази на госпожа Корнелия Нинова. Тя да си гледа своята партия, да си гледат европейските социалисти, които са в кошмарна ситуация – нямат лидер, нямат на европейско ниво някой, с който да се водят нормални разговори. Разбира се, че завижда явно, щом е решила да напише това нещо в нейния профил. Но това си е нейна работа. Няма как партиен лидер, какъвто е Жозеф Дол, на най-голямата европейска партия, по някакъв начин да разделял българското общество. За съжаление, други бяха политиките, които разделиха българското общество.

Водещ: Господин Ковачев, сега вероятно предстои разработването на различните политически платформи, както на партиите от ЕНП във всяка страна членка, така и на обща програма на ЕНП. Кои обаче трябва да са основните прагматични акценти в тях?

Андрей Ковачев: Мисля, че за трети път ще го кажа – това са две основни неща – гарантиране на физическата сигурност и на социалната сигурност на европейските граждани. Това са движещите сили, които водят до избора на всеки един от нас за кого да пусне своя глас и въобще дали да отиде да гласува. Кой най-добре ще убеди европейските граждани, че гласувайки за съответната партия, то той ще се чувства по-сигурен и разбира се, ще има перспектива и икономическо бъдеще за него и неговото семейство.

Водещ: А аргументите за това?

Андрей Ковачев: Аз преди малко ги изброих – силна обща външна политика, обща солидарна отговорност за защита на външната граница, политика по миграцията, много бързо връщане на тези, които нелегално и незаконно са на европейска територия икономически мигранти. И разбира се, защита на тези, които наистина са преследвани от война и намиране на решение на конфликта в Сирия, за да могат пък тези хора, временно които имат защита на Европейския континент, да се върнат там, откъдето са. А по другата тема – за социалната сигурност, това са макроикономическите показатели да бъдат стабилни, така и инвестирането в конкурентоспособни стоки и услуги, които да запазят просперитета на нашия континент. И да се възползваме от революциите в технологиите. Аз дадох един пример за технологиите в областта на транспортните средства, на електромобилите.

Водещ: Ще успеете ли да отвоювате силна кохезионна политика за в бъдеще? Защото ето, в петък, на друг форум еврокомисарят по бюджет Гюнтер Йотингер призовава за запазване на помощта за по-бедните страни в Европейския съюз, защото държавите получатели са за увеличаване на вноската в бюджета, а донорите – против. А именно от бюджета зависи кохезионната политика.

Андрей Ковачев: Това е задължително. Един от основните стълбове на Европейския съюз е солидарността. А кохезионната политика представлява точно тази солидарност, която е в интерес както на т.нар. донори, така и на страните, които имат нужда да наваксат в своето развитие и получават тази солидарна помощ. Защото нека да не забравяме, че страните, които плащат в европейския бюджет повече, получават също много повече от общия пазар, защото техните стоки и услуги биват купувани със средствата на кохезионната политика и съответно се гарантират работните места и във Франция, и в Нидерландия, и в Германия. Така че кохезионната политика е в интерес и на двете страни, които са от бюджетна гледна точка – донорите и рецепиентите, получателите на тази солидарна помощ. Аз съм убеден, че и в следващата многогодишна финансова рамка от 2020 година ще се запази тази кохезионна политика. И докато що годе не се изравнят стандартите в страните членки на Европейския съюз, тя трябва да функционира тази политика. Ние имаме общ пазар с различна покупателна способност. И това е целта на кохезионната политика – да изравни тази покупателна способност, този жизнен стандарт.