На 6 февруари 2018г. в пленарна зала на Европейския парламент в Страсбург, българският Евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Ева Майдел участва в дебат за стратегията за разширяване на ЕС – Западни Балкани. 

„Подкрепата за Западните Балкани може да бъде основна движеща сила за реформите и трансформацията за целия регион. Точно за това, Европейската перспектива за Западните Балкани трябва да е обща кауза на целия ЕС.“

Дебатът в ЕП се проведе след представянето на дългоочакваната стратегията на ЕС – „Надеждна перспектива за разширяване на Западните Балкани“ от Федерика Могерини, Заместник-председателя на Европейската комисия и Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност. Конкретно стратегията споменава потенциално ЕС членство на Сърбия и Черна гора до 2025г, като изброява стъпките които двете държави трябва да предприемат. В документът също се заявява, че Европейската комисия е готова да подготви препоръки за отварянето на преговори за членство с Албания и Македония.

“Приемането на стратегията, заедно с планираната за 17 май среща на върха с лидерите на Западните Балкани в София, са основен елемент за приближаването на Балканите към членство в ЕС. Те обаче не трябва да имат грешни очаквания. Всяка държава кандидат трябва да изпълни до край критериите за членство в ЕС – стабилни и демократични институции, зачитане на човешките права и върховенството на закона, функционираща пазарна икономика. Като цяло, кандидатстващата страна трябва да бъде способна да поеме отговорността за присъединяване към политическия, икономически и валутен съюз.“, заяви Ева Майдел след дебата.

Перспективата за Западните Балкани е един от ключовите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя цели представянето на ясен ангажимент от страна на ЕС за подобряване на свързаността в  региона, както и очертаване на възможност за членство в съюза на страните от Западните Балкани (Сърбия, Косово, Македония, Албания, Черна Гора, Босна и Херцеговина). Представената стратегия предлага постепенно увеличаване на предприсъединителното финансиране, като само за 2018 то възлиза на 1.07 милиарда, в допълнение към 9-те милиарда разпределени за периода 2007-2017.