Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП награди победителите в конкурса за есе, организиран от Първа езикова гимназия във Варна по повод 9 май - Денят на Европа.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев награди победителите в конкурса за есе, организиран от Първа езикова гимназия във Варна по повод 9 май – Денят на Европа. По покана на българския член в Европарламента отличените ученици Константин Праматаров, Яна Спасова и Павло Славов ще посетят Брюксел, където ще се запознаят отблизо с работата в европейските институции.

Темата на конкурса, която тази година провокира учениците, бе „Европа – страхове и копнежи”. Авторите на най-добрите есета бяха удостоени с грамоти по време на церемонията, с която днес в Арт салона на Радио Варна бе официално открита изложбата „Ние и Европа”. За втора поредна година експозицията представя фотоси от участието на учениците от Първа езикова гимназия в редица европейски проекти, както и впечатляващи живописни платна на единадесетокласничката Яна Ким.

„Европа е в сърцето на тези прекрасни млади хора. Радвам се, че чрез подобни събития те показват своята съпричастност към ролята на страната ни в Обединена Европа. И нека не забравят България, където и да отидат по света. Пътувайте, вземете най-доброто от европейското образование, но го прилагайте у нас! С Вашите знания и труд ще направите страната ни по-просперираща”, заяви Емил Радев в обръщението си към учениците.

Като бивш възпитаник на гимназията той изрази удовлетворението си, че изложбата и конкурсът за есе, организиран за четвърти път, вече се утвърдиха като традиция.

„Фотографиите показват нашите непрекъснати и увеличаващи се контакти в Европа. Много от нашите възпитаници избират да продължат обучението си извън родината. Качествата им са високо ценени от университетите по света, но за нас е важно те да се върнат обратно, за да продължат да градят нова България”, коментира директорът на гимназията Веселин Василев.

Нели Димова, учител по история в училището, разказа пред журналисти, че експозицията представя участието на ученици в 5 различни проекта, реализирани на територията на над 15 държави в ЕС.

„Чрез проектите гимназистите имат възможност да се почувстват като част от голямото европейско семейство, но и да заявят своята национална идентичност, запознавайки връстниците си от други държави с традициите и богатото ни културно-историческо наследство”, сподели Димова.

 

„Поздравявам Ви за активната работа по европейски проекти, чрез която разширявате хоризонтите на учениците. Носете с гордост името „българи”, пожела Лилия Христова, директор на общинската дирекция „Образование и младежки дейности”.

Сред гостите на изложбата бе и почетният консул на Италия във Варна Антонио Таркуинио, който също поздрави учениците и техните учители по повод предстоящия празник на Европа.