Andrey Novakov and Vazil Hudak
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП и Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ, отговорен за Централна и Източна Европа, включително и за България

Българският евродепутат от ГЕРБ/ ЕНП Андрей Новаков, поиска подкрепа за малките общини от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Това се случи по време на среща между него и Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ, отговорен за Централна и Източна Европа, включително и за България.

В качеството си на автор на доклада за бъдещето на европейските инвестиции в транспорта, Новаков бе на еднодневно посещение в базираната в Люксембург институция. 

Новаков и Худак се обединиха около идеята за първоначално проучване на техническите възможности за обособяване на финансиране за развитие на малките общини в най-новите страни членки на Европейския съюз (ЕС). Целта е това да се случи по време на българското председателство. Такива фондове ще подкрепят стратегически инфраструктурни проекти. За последните няколко години, нвестициите на ЕИБ за транспортни проекти в България са на обща стойност от близо 400 млн. лв.

Идеята е градовете да получават и експертна подкрепа за развитие на интегрирани градски стратегии за следващия програмен период, включително за устойчива транспортна инфраструктура, както и да намерят правилната комбинация от финансиране за тях. Това ще позволи повишаване на работния капацитет на общините, за да се възползват максимално, както от кохезионните средства, така и от допълнителните възможности, които ЕС предоставя. 

В рамките на визитата си, Андрей Новаков се срещна още с Матю Бертранд, отговорен за инструментите на Европейската инвестиционна банка, финансиращи инфраструктурни проекти.

 

Евродепутатът разговаря също така и с Марк Мауини от звеното за техническа помощ и подкрепа на проекти.