Asim Ademov
Асим Адемов - ГЕРБ/ЕНП

“България вероятно ще поиска официално от Европейската комисия финансова помощ за обезщетение на стопаните на животни, но парите най-вероятно няма да бъдат отпуснати веднага заради тромавата процедура“

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов – заместник в Комисията на Земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, за БНР в предаването „Преди всички“

Той поясни за какво може да бъде похарчена поисканата от ЕК помощ:

 Asim Adeemov“Предполагам, че най-вече за обезщетение на стопаните, които ще претърпят големи загуби. Аз вече имах комуникация с Министерство на земеделието и храните и разбрах, че министър Десислава Танева е комуникирала най-вече с ЕК, че ще поискаме такава помощ и мисля, че е въпрос на време това да стане официално. Но дори и да поискаме тази финансова помощ, има си процедури, малко тромави, тези пари няма да пристигнат веднага. На първо време собствениците на свинекомплекси ще бъдат обезщетени от държавния бюджет и когато ЕК одобри поисканите средства, те ще пристигнат в България“.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП посочи още:

“Чумата, която върлува по свинете, е много силно заразно и опасно заболяване. За съжаление няма разработена ваксина. Тя предизвиква висока смъртност, но най-важното е да успокоим хората, че не е опасна за хората. Мисля, че правителството взима необходимите мерки, за да се справим с това бедствие, защото по актуални данни от ЕК болестта е обхванала цяла Румъния, отделни райони в България, Полша, Унгария, Балтийските републики“.

Асим Адемов обясни още и какво според него могат да препоръчат европейските експерти на нашето правителство за справяне с болестта:

“Има си стандартни процедури при такава заразна болест, които трябва да се прилагат. Тук е важно да се спомене, че е наложително и съдействието на самите стопани, за да се ограничи бързо разпространението на болестта“.

Според евродепутата ЕК ще одобри поискана помощ, “защото размерът на заразата е доста голям“:

“Заразени са доста животни. Въпросът е в такива случаи дали ще получим сумата, която сме искали, или не, защото обикновено понякога не се отпуска цялата поискана сума“.


Цялото интервю с българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП – чуйте в аудио файла: