Emil Radev - ГЕРБ/ЕНП
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

 


 

Водещ: В Страсбург се проведе обсъждане как да се подобри системата за предупреждение за наличието на опасни стоки и продукти на европейския пазар. Повод за дебата бяха десетките случаи на заразени с фипронил яйца, достигнали пазарите на редица държави в Европа и по света, а вече стана ясно, че има и стотици български яйца с фипронил, които са в търговската мрежа. Евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев призова компетентните органи за пълна прозрачност и адекватни действия за изтеглянето им от пазара.

Г-н Радев, следите ли конкретния случай с български яйца с фипронил, за които въпреки предприетите действия, все още не е ясно колко остават на пазара?

Емил Радев: Да, разбира се. Притеснителен е този случай, че сред български производители на яйца също се забелязва използването на фипронил. Искам да кажа, че този инсектицид е забранен абсолютно за използване в Европейския съюз /ЕС/, но явно се оказва ефикасно средство за борба с бълхите и другите вредители по селскостопанските животни и за съжаление в много европейски държави забелязваме случаи на използването му при третиране на животни, които са за мляко, месо и т.н.

Водещ: Достатъчно информирани ли са българските потребители в тази ситуация?

Емил Радев: За съжаление, като че ли няма достатъчно информация за тези случаи. Настана една лека паника в населението – отровни ли са тези яйца, има ли още такива яйца в търговската мрежа, какви са последствията от консумация на такива яйца? И аз мисля, че започнаха контролните органи да дават нужната информация, но тя трябва да се разпространява много по-бързо и потребителите да са много по-бързо информирани, особено пък ако има сериозно застрашаване на живота и  здравето им, където в този случай не се касае за такъв случай. Наистина, малки са дозите, които са открити в българските яйца, но все пак българските потребители трябва да се информират много своевременно, първо и преди всичко, за безопасността на дадените стоки. И ако има опасни стоки на пазара, те да могат също да вземат адекватните мерки, ако са си купили вече такива продукти, да ги отстранят. Защото не е достатъчно някой път да се отстранят от търговската мрежа, защото големи количества вече са били продадени на крайни потребители. И друго е, оттам нататък и българските потребители да си знаят и правата, така че когато има случаи на нарушения, да могат и да уведомяват контролните органи, а също така и да търсят обезщетения, когато има предпоставка затова.

Водещ: Така или иначе загубите за фермите и производителите вероятно ще са за милиони. Могат ли те също да разчитат на някакъв вид компенсация, която да дойде от структурите на ЕС?

Емил Радев: Аз именно и в дебата, който се проведе в Европейския парламент, призовах Европейската комисия /ЕК/ да помисли и за компенсации, защото наистина загубите ще бъдат за десетки, ако не и стотици милиони за фермерите, за производителите и за крайни потребители. Така че това е в полето на ЕК. Надявам се, че ще се помисли по този въпрос и най-важното е да се създаде наистина работещ орган, който да следи за правата и защита на потребителите в Общия пазар. защото виждаме не само случаите с опасни стоки. Тук има добре изградена система и тя сработва бързо, когато се касае за безопасността на храните, например. Но когато се касае за двойния стандарт на храните, както забелязахме, редица случаи в последните години в страните от Източна Европа, където се предлагат стоки с занижено качество от тези, които се предлагат в Западна Европа под същата марка. Именно за такива случаи също призовахме Комисията да вземе нужните мерки, да се създаде някакъв общоевропейски орган, който да наблюдава тези процеси, защото само националните органи при сега съществуващото законодателство много трудно установяват и наказват такива нарушения. А също така и призовахме да се увеличи с моя колега Андрей Новаков, вкарахме предложение за увеличаване на бюджета на Европейски парламент за защита на потребителите с още 2,5 милиона, за да могат да се правят информационни кампании и проучвания точно за такива случаи.

Водещ: Министърът на земеделието тази сутрин съобщава пред наши колеги, че при проверките, които се извършват тези дни от Българската агенция по безопасност на храните, в складовете на фермите, производители на яйцата с фипронил у нас, са установени 17 туби фипронил.  Санкциите на кого трябва да бъдат наложени – само на производителите, използвали този забранен продукт или има и контролни органи, които са виновни за допускането на заразени яйца на пазара?

Емил Радев: Ние видяхме, че именно контролните органи засякоха присъствието на такива яйца на пазара. Така че виждаме, че ролята на контролните органи е, че са си свършили добре работата и изпълняват своите функции, защото сигналите дойдоха точно от контролните органи. А това, че недобросъвестни фермери използват този абсолютно забранен препарат за селскостопански животни, тук трябва да има наистина строги санкции. Защото това в даден момент е не само нерегламентирана практика, това може да доведе до опасност за живота и здравето на потребителите. Така че тук трябва да се действа наистина много строго, да се приложи цялата сила на закона. Ние разбрахме че и прокуратурата се е самосезирала, така че ще има и разследване по наказателно-правен път.

Водещ: Но хубаво би било цялата тази информация контролните органи да я имат преди яйцата да са достигнали до пазара. Т.е. когато те вече са там на разположение на клиентите, да е абсолютно сигурно, че те са безопасни.

Емил Радев: Така е. Но за съжаление контролните органи не могат да проверяват всяка една партида. Ето, виждаме че от същия този производител няколко седмици преди това партидата е била чиста, направени са контролни проби, но сега виждаме че има наличие на фипронил. Така че контролните органи наистина трябва да завишат проверките, но от друга гледна точка трябва и самите фермери да спазват закона и да знаят, че има такива санкции, така че ако направят такова нарушение, оттам нататък те да не бъдат допускани при повторен случай, например, въобще да продават на пазара. Така че наистина законът да се прилага и да има превантивна роля, да не си позволяват въобще да използват такива забранени препарати.

Водещ: Темата не е приключена. На 26 септември предстои да бъде разгледан случая с яйцата с фипронил в Европа и от министрите на земеделието и храните и на държавите-членки. Какво резултати очаквате от тази среща?

Емил Радев: Надявам се тук да се помисли за усъвършенстване на системата за нотификация при такава опасност. Надявам се да се говори и за компенсации на засегнатите лица. И надявам се, че имиджът на България като страна производител няма да бъде накърнен от тези случаи. И се надявам до тази среща наистина българските контролни органи да предприемат много решителни мерки, за да покажем на останалите държави-членки в ЕС, че това в България не е масова практика, и че българската продукция е чиста и годна за консумация в целия ЕС.


 

Емил Радев евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“