БСП и ГЕРБ влязоха в спор имаше ли гаф при представянето на България в надпреварата за поста генерален секретар на ООН и смяната на кандидатурата на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева. В студиото на „Тази сутрин”  Валери Жаблянов от БСП заяви, че гафът е на лице, тъй като да имаш две кандидатури за половин година е провал само по себе си.
Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, посочи, че смяната на кандидатурата е била логична, а от региона на Източна Европа не е имало толкова добра позиция.
Провала на Бокова бе предизвестен, самата тя знаеше ,че ще получи сигурно вето от Великобритания и САЩ, допълни Ковачев.

Двамата се обединиха около тезата, че с избора на Антонио Гутереш е нарушено неписаното правило на географската ротация при страната, от която е генералния секретар.

Според Ковачев ключово за решението на Съвета за сигурност на ООН се е оказало разделението изток-запад. Той посочи, че Георгиева е имала подкрепата на западните страни, но не на източните.

Той акцентира върху нарушените неписани принципи – да има географска ротация между хората, заемащи този пост.

„Тук стои въпроса не толкова до качествата , а до това в състояние ли е световната дипломация да се придържа към принципи”, посочи той.

България направи максималното да успее кандидат от Източна Европа, допълни Ковачев и добави другия според него погазен принцип – генералният секретар да бъде жена.  „От втората световна война не е имало жена генерален секретар на ООН.”

Жаблянов обвини Бойко Борисов в провала на кандидатурата и посочи, че той като „слаб премиер не разбира световните процеси.”

Ковачев обясни, че не бива провала да се преписва на премиера, а на факта, че в последния момент Русия е оттеглила ветото си от Гутереш, правейки го следващия генерален секретар. „Гутереш събра консенсус, България и Източна Европа се опитаха да спасят географската ротация, но не успяха.

Ирина Бокова много добре знаеше, че има сигурно вето от САЩ и Великобритания, провала и бе предизвестен