Vladimir Urutchev

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев откри Първия национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов” в смолянското село Стойките, който се провежда на 22 и 23 септември. Над 300 инструменталисти са подали заявка за участие в надсвирването, което няма конкурсен характер.

Срещата на изпълнители и публика създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.

Участниците в уникалното събитие бяха приветствани от официалните гости – евродепутата  Владимир Уручев, зам.-кметът Марин Захариев, зам.-министърът на културата Румен Димитров, зам-областният Адриан Петров, мажоритарният собственик на „Пампорово” АД Цветелина Бориславова и др.

Уручев посочи, че е радостен, защото неговото посещение съвпада с два великолепни празника- Независимостта на България, който е наша гордост и днешния в с.Стойките.

„Това, което виждам из цялата страна и по целия свят е, че гайдата е символ  на България. Почти няма участие, в което гайдата да не е водещата, да не е представителния инструмент, с който се откриват събитията“, каза Уручев.

Той поздрави организаторите на събора като им пожела все повече българи да чуват и уважават символа на Родопите и България – гайдата.

Зам.- министърът на културата Румен Димитров приветства от свое име и от името на министъра на културата организаторите на събора, почитащ обединителя на родопските каба гайди.

„Министерството на културата ще продължи да подкрепя подобни събития, които допринасят за съхраняването и популяризирането на автентичния български фолклор“, посочи Димитров.

„Радвам се, че на тази хубава родопска  поляна можем да се съберем за първа година и да почетем Апостол Кисьов, да организираме  и открием този първи национален събор в негова памет. Това е един човек, съответстващо и на името му Апостол – Патриарх на гайдата. Ние виждаме днес толкова много гайдари, толкова много родолюбци, нека превърнем това събитие наистина в традиционно. Аз вярвам, че докато я има традицията, ще я има и България. Също така да се поздравим и за днешния празник. Нека запазим традицията и българщината “, каза в словото си при откриването на събора зам.-кметът Марин Захариев.

 

Vladimir UrutchevVladimir Urutchev

След официалното откриване гайдарите и гостите преминаха през селото и отдадоха почит на обединителя си Апостол Кисьов пред паметника му в селото. Съборът продължи днес с кръгла маса и с фотоизложба .