Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП
Докладът на ЕК не е силно критичен. С позитиви са приети промените в Конституцията, с които на практика се разделя ВСС, продължаването и поставянето във фокуса на правителството на стратегията за борбата с корупцията и стратегията за изпълнение на съдебната реформа, каза в „Преди всички“ евродепутатът Емил Радев и допълни:

Като положителен резултат са дадени и Специализираната прокуратура, Специализираният съд. Отбелязва се, че там вече има успешни дела, трябва да напредне тази практика. Също така като положително е изтъкнато и избирането на нов главен инспектор. На практика с конституционните промени се увеличават пълномощията на Инспектората, за да може да проверява магистратите и за почтеност, може да проверява случайното разпределение на делата и т.н. Всичко това е дадено като положителна насока в доклада.

Препоръките, в сравнение с други години, са далеч по-малко и не са така резки, като предишните, каза още Радев:

Те са главно към ВСС. Една част от тях вече са изпълнени с приемането на промените в Конституцията, а именно разделянето на двете камари – прокурорска и съдийска. Критикува се начинът, по който се взема решение във ВСС, искат това да стане по-прозрачно. Що се отнася до борбата с корупцията, за делата с особено висок обществен интерес, делата по висшите етажи на властта – тук се намират пропуските, че няма много такива дела, че такива дела трябва да се наблюдават . Наблегнато е и на това, което стана през 2014 година в СГС, изрично е упоменат този съд в доклада. Забележките са още, да се увеличи капацитетът на Агенцията за обществени поръчки, да може тя да прави оценка на риска, да има по-широки правомощия. Също така да се борим с корупцията на ниските етажи в Министерството на вътрешните работи. Основните критики са също така и за невъвеждането и неприемането на нови процесуални закони, Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, също така и че не е въведено електронното правосъдие. Това са критики към Министерството на правосъдието.

Радев каза още, че според него няма връзка между доклада и вчерашната декларация на ГЕРБ:

Това, което става във ВСС, става с натрупване. В последните дни виждаме, че скандалите, които станаха, увреждат все повече имиджа на съдебната власт, не помагат и за извършването на реформите. Аз не намирам връзка между доклада и исканата оставка.

Цялото интервю на Таня Величкова с Емил Радев можете да чуете в звуковия файл.