Eva Paunova
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП по време на конференцията на високо ниво „Реализацията на Програмата до 2030 г.“

„Постигането на целите за устойчиво развитие изисква свързаност между поколенията, обществена подкрепа и сплотеност при прилагането на реформите, както и стабилна политика.“

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на конференцията на високо ниво „ Реализацията на Програмата до 2030 г.“, провела се на 20 декември 2016 г. в Европейската комисия в Брюксел.

Във форума се включиха още Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия за по-добро законотворчество, междуинституционалните отношения, върховенството на закона и на Хартата на основните права, Юрки Катайнен, заместник-председател на Европейската комисия за работа, растежа, инвестициите и конкурентоспособността и Кралицата на Белгия Матилде, която е посланик на Целите за устойчиво развитие на ООН.

„За да се преборим с бедността и неравенствата, за да защитим човешките права, за да изградим правни държави и  устойчиви икономики, трябва да действаме с единен, приобщаващ подход и да приемаме реформите като собствени“, подчерта Паунова по време на дискусията.

Събитието беше посветено на Програмата до 2030 г., включваща 17 цели за устойчиво развитие, представлява всеобща рамка за всички държави с цел да се подпомогнат премахването на бедността и постигането на устойчиво развитие до 2030 г.

ЕС изигра важна роля в оформянето на глобалната Програма за устойчиво развитие до 2030 г., която бе приета на 70-ата Генерална асамблея на ООН през септември 2015 г. и сега се е превърнала в световен проект за глобално устойчиво развитие.