Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент по евро-средиземноморските отношения Мария Габриел и останалите членове на делегацията на Европарламента се запознаха със ситуацията в едни най-важните бежански центрове в Гърция – „горещата точка“ Мория и лагера за уязвими бежанци Кара Тепе на остров Лесбос.
Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент по евро-средиземноморските отношения Мария Габриел и останалите членове на делегацията на Европарламента се запознаха със ситуацията в едни най-важните бежански центрове в Гърция – „горещата точка“ Мория и лагера за уязвими бежанци Кара Тепе на остров Лесбос.

Мория е сред основните центрове по новото споразумение между Турция и ЕС. В него са настанени 4 000 души (при капацитет 2 800), чакащи разглеждане на молбите им за убежище. Делегацията посети центъра за регистрация, където се провеждат интервютата с пристигащите.

Мария Габриел информира, че промяната е видима след приемането на споразумението с Турция. На ден пристигат около 50 души, което дава възможност да се провеждат индивидуални интервюта с тях. Регистрират се от полицията веднага след пристигането им в центъра и се вземат пръстови отпечатъци за системата Евродак. Непридружените малолетни са поети изцяло от гръцките власти.

„Мория не е център за задържане, каквито критики имаше. Настанените в лагера не го напускат само докато тече процедурата по изясняване на статута им. Сирийците, които отговарят на критериите за бежанец, биват изпращани до Атина, където се решава има ли право да получи статут. Тези, които не отговарят на критериите или са от друга националност, трябва да се върнат в Турция, където могат да стартират процедура за бежанец. Най-голямото предизвикателство е да се обясни на пристигналите в лагера за промяната след споразумението и какви са процедурите, така че да ги разберат. Повечето от конфликтите и напрежението идват именно от неразбирането им от страна на търсещите убежище“, обясни Мария Габриел.

Тя посочи още, че в Мория е налице все по-добра координация, но е нужно да се отговори на дефицита на социални работници, лекари, психолози и други специалисти. Силен акцент е поставен на уязвимите групи – ако отговарят на критериите за бежанец, се изпращат в специалния за нуждите им лагер в Кара Тепе.

Този специализиран лагер делегацията посети веднага след визитата в Мория. Отворен през септември, лагерът разполага с шест училищни класа, като се организират и езикови обучения по английски, гръцки, френски и немски. Хората, настанени в него, вече са регистрирани. Лагерът предлага и специални съоръжения за хора с увреждания. Повечето от пребиваващите са сирийци, но има и обособени места за афганистанците и африканците.

„Един от основните проблеми по отношение на обитателите на лагера е какво ще се случи по-нататък. 95% от настанените в лагера се считат за „уязвими“, включително хората с увреждания, жените и децата”, информира зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

Мисията на делегацията на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент приключва днес с пресконференция за представяне на предварителните заключения от наблюдението на ситуацията с бежанците в Гърция.