Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Всички се радват, че един млад човек с идеи за реформи на Европейския съюз става президент на една от страните – основателки. Така евродепутатът Андрей Ковачев обобщи  реакциите след президентския вот във Франция.

Надеждите, свързани с Еманюел Макрон са, че той наистина ще изпълни това, което казва – реформи за по-силна Европа в областите, където европейските граждани искат да видят повече Европа – сигурност, борба с тероризма, обща политика по миграцията, конкурентоспособност, работни места. След Брекзит имаше тъкмо обратният ефект на ефекта на доминото – голяма част от европейските граждани разбраха, че Европа не е безсмъртна и това накара много от гражданите на Европа да застанат зад европейската идея, посочи още Ковачев.

Той увери, че в Брюксел се гледа изключително позитивно на новото българско правителство, а на предстоящото Българското председателство на Съвета на ЕС – с надежда. В Председателството е най-важно съдържанието. С логистиката – коли, сгради, хотели – ще се справим.

Най-важното е какво предлагаме на ЕС като председателство. Иначе с техническите въпроси българското правителство трябва бързо да се справи. Тук са призвани всички министерства, защото политиките на ЕС са във всички сфери. Всяко министерство залага и предлага приоритетите в съответния формат. 

Убеден съм, че новият български еврокомисар ще бъде отново силен български представител в Европейската комисия, заяви Ковачев преди оповестяването на българската кандидатура. По думите му, България може да получи и да има ресор като „Дигитализация и цифрова икономика“. Запитан дали Мария Габриел е добър вариант, Ковачев коментира, че е убеден, че Габриел би се справила с подобна задача по най-добрия начин.