Андрей Ковачев - ГЕРБ/ЕНП на тържествена церемония в град Русе, която постави началото на Европейската година на спорта в града

На 19-ти февруари евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев взе участие в тържествена церемония в град Русе, която постави началото на Европейската година на спорта в града.

Русе заслужи титлата европейски град на спорта за 2016-та година, благодарение  на усилията на местната власт  в изграждането на спортни съоръжения, както и провеждането на поредица от инициативи, с които да се популяризира масовия спорт за всички. Тази година ще се наблегне и върху организирането на иновативни и масови спортни събития.

Като един от главните поддръжници на инициативата за развитието на спорта в градовете на европейско ниво, евродепутатът Андрей Ковачев заяви, че титлата европейски столици и градове на спорта е голямо признание.

„Имаме подкрепата на Европейския парламент и Европейската комисия, което показва тяхната ангажираност за повишаването на качеството на живот на европейските граждани чрез активен спорт“.

 

„Като член на Европейския Парламент работя по темите свързани със здравеопазване и считам, че именно спортът е един от най-добрите начини за превенция от заболявания и за постигане на пълноценен живот“, отбеляза г-н Ковачев по време на откриването на церемонията.

„Спортът не само подобрява  нашата физическа издръжливост, но ни учи на дисциплина, на воля за успех и на това да бъдем по-добри хора“.

Българският евродепутат приветства усилията на местната власт в изграждането на спортни съоръжения не само за професионални спортисти, „но и за всички нас: деца, младежи, хора в активна възраст, възрастни и хора с увреждания.“

На събитието присъстваха още Джан Франческо Лупатели – президент на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта, г-н Хуго Алонсо – главен секретар на Асоциацията, г-н Анатоли Илиев – член на управителния съвет, зам.-министърът на младежта и спорта г-н Асен Марков, кметът Пламен Стоилов и екипът му, както и представители на спортни клубове и гости.

Русе е четвъртият български град, който печели титлата на европейско ниво за своите постижения в сферата на спорта след София, Пловдив и Бургас. В момента Стара Загора готви своята кандидатура за европейски град на спорта за 2017-та година.