Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

Европейският парламент изцяло подкрепя свалянето на мониторинговия механизъм за България. Само преди няколко часа това становище беше изпратено в писмо от председателя на ЕП Давид Мария Сасоли до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Така Европарламентът отвори пътя за окончателното премахване на мониторинговия механизъм за България.

Това заяви на извънреден брифинг във Варна българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е и зам.-председател на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Emil Radev„Всички големи политически сили изрично подкрепиха свалянето на мониторинга за България”, изтъкна Емил Радев и благодари на колегите си от българската делегация в ЕП, с които са работили съвместно за отпадането на механизма. „Работим заедно и по други важни каузи като приемането на България в Шенген и виждаме, че когато действаме единно, защитавайки интересите на страната ни, постигаме успех”, отбеляза Радев.

Той обясни, че преди да се произнесе окончателно относно мониторинговия механизъм за България, ЕК очаква и становището на Съвета.

Емил Радев прогнозира, че то ще бъде факт през януари.

„Изпълнили сме всички 17 изисквания, които ни бяха поставени през 2017 г. като условие за отпадането на мониторинговия механизъм. Предприетите промени в законодателството ни и по отношение на независимостта на съдебната ни система са необратими. От началото на членството ни досега бяха извършени много реформи за хармонизиране на законодателството с европейското, както и в самата съдебна система. Създадоха се органи като Специализирания съд, Специализираната прокуратура, Антикорупционната комисия. Разбира се, реформите ще продължат, но не защото някой отвън ни ги иска, а за да направим правораздаването още по-бързо и по-справедливо, за да нарасне чувството за справедливост у българските граждани”, посочи Емил Радев.

Той запозна варненските журналисти с процеса по обсъждане на темата в ЕП, като припомни, че през ноември в ресорната комисия се проведе дебат за сваляне на мониторинговия механизъм за България.

„Напредъкът на страната ни беше категорично отчетен, но за съжаление, не бяха такива констатациите за Румъния, където според доклада на ЕК мониторингът ще продължи, тъй като в северната ни съседка няма трайни промени и се наблюдава отстъпление в независимостта на съдебната система”, допълни Радев.

По думите му в писмото на председателя на Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Хуан Фернандо Лопез Агилар до председателя на ЕП ясно се казва, че мониторингът за България и Румъния  не трябва да се свързва с приемането ни в Шенгенското пространство, тъй като сме покрили абсолютно всички технически критерии.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП отново се обяви за въвеждането на общоевропейски механизъм за върховенството на закона.

„Необходими са общоевропейски препоръки към страните-членки в тази насока. Неоснователно е да се сочат с пръст България и Румъния само защото им беше въведен мониторинг”, заключи Радев.