Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев: Получихме ресор за бъдещето в новата ЕК! Отговорността ни е да инвестираме в конкурентноспособни стоки и услуги.

Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП, в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“


 

Водещ: Господин Ковачев, да започнем с ресора, който получи България, след това ще разширим нашия разговор. Какви са възможностите, които се отварят пред България, имайки този ресор?

Андрей Ковачев: Това е един важен и мащабен ресор, защото обединява два ресора – иновации и образование, където е концентриран и доста сериозен и финансов ресурс. Имаме в програмата „Хоризонт Европа“, която така ще се казва от 2020 г., над 100 млрд. евро, и, разбира се, най-разпознаваемата програма на Европейския съюз (ЕС) – това е програмата „Еразъм“ за младите хора, където ние, Европейския парламент (ЕП) , поискахме тройно увеличение на бюджета, който досега беше някъде около 20 млрд. евро, за младежките програми на ЕС. Така че обединени двата ресора, като добавим и културното многообразие, имаме много сериозна заявка за бъдещето. Това са бъдещите технологии, бъдещите нови решения, в които ще инвестираме, за да можем да бъдем конкурентноспособни на другите части на планетата, които също, разбира се, инвестират в научна и развойна дейност, и да защитим нашите работни места, и добър начин на живот, трябва да инвестираме в иновации.

Водещ: Отговори ли на очакванията ресорът „Иновации и младеж“?

Андрей Ковачев: Аз мисля, че това беше и заявката, която искахме. Ресор за бъдещето, ресор, който е свързан с новите технологии, с образованието на младите хора в Европа, така че смятам, че е един много добър ресор за България и имаме огромна отговорност в това да инвестираме ефективно средствата на европейските данъкоплатци в нови научни и производствени решения за конкурентноспособни стоки и услуги.

Водещ: Способна ли е България на по-стабилно присъствие в това отношение в европейските класации с този ресор?

Андрей Ковачев: Зависи от самата България и тук не е ЕК само отговорна, а ние в България, нашите университети, нашите фирми колко активни ще бъдат, за да се възползват от възможностите, които дава този ресор и средствата, които има заделени за създаването на конкурентноспособни стоки и услуги.

Водещ: Както и вие казахте, госпожа Габриел обясни ,че ще отговаря изцяло за финансирането и новия начин, по който ще функционира програма „Хоризонт Европа“, която е наследник на „Хоризонт 2020“. Тоест ние очакваме едно надграждане сега на работата й в новата ЕК.

Андрей Ковачев: Точно така. Досегашната програма „Хоризонт 2020“ ще се казва „Хоризонт Европа“ и ще има третото по големина перо в европейския бюджет след „Земеделие“ и „Регионалната политика“ с над 8% от общия бюджет на ЕС и в тази програма са концентрирани надеждите за бъдещите технологии, които се очаква в следващите 5-10-15 години да навлязат в нашия бит, живот, дигиталната сфера, новите разработки, изкуствен интелект, роботизираното и свързаните машини помежду си, които могат сами да комуникират.

Водещ: Сред първите коментари за новата ЕК беше усещането за баланс, тъй като е спазен т.н. „полов паритет“. Еврокомисарите – 14 мъже, 13 жени, 8 от тях са от предишния състав на ЕК. Урсула фон дер Лайен направи една заявка за комисия, която е модерна, динамична и гъвкава. Какъв е вашият коментар за новата ЕК?

Андрей Ковачев: Това е заявка и ние сега в ЕП ще изслушаме всички комисари или кандидати за комисари, да видим техните по отделните ресори идеи колко модерни ще са и колко реалистични ще са желанията им. Нека да кажем, че в миналото е имало случаи, когато ЕП с някои от предложените кандидати не е била винаги положително настроена или не са могли да убедят евродепутатите в доброто представяне на съответния ресор. И след това, преди започването на работата на новия колеж на комисарите, имаме още едно гласуване в ЕП, което ще бъде окончателно, след което ще бъде окончателно приета комисията на госпожа Урсула фон дер Лайен.

Водещ: Да. Всъщност тук нека отбележим, че новите еврокомисари е очаква да встъпят в длъжност след изслушвания на първи ноември, с правомощия до 31 октомври до 2024 г. По-скоро лява или дясна очаквате да бъде новата ЕК?

Андрей Ковачев: Председателят на ЕК идва от Европейската народна партия, Урсула фон дер Лайен, много в тази комисия има различни представители на различни политически семейства. Виждаме, че много сериозно се гледа на промените в климата, на опазването на околната среда, на това, което е свързано с дигитализацията, с новите технологии, с иновациите, където е и нашият ресор на българския еврокомисар, и това показва, че Комисията наистина е ориентирана към 21-ви век, към 2050 г. с въвеждането на влизането на новите технологични решения и обучението на младите поколения за работа с тези нови технологии.

Водещ: Вие виждате ли един съюз с по-големи амбиции от предишния, ако можем да направим едно сравнение?

Андрей Ковачев: Ние нямаме друг шанс, освен да имаме амбиции и да сме конкурентноспособни, защото аз и преди малко споменах другите части на света – Китай и Индия, и Бразилия също така инвестират в иновативни продукти, конкурентноспособни, и ако ние на нашия Европейския континент, в нашия ЕС не сме конкурентноспособни, то ще изостанем от другите части на света. Затова и много важна е нашата търговска политика със сключването на различни търговски споразумения с Канада, с Япония, с Австралия, със Сингапур, с Виетнам, със страните от Южна Америка, в които ние, ЕС, да задаваме високите стандарти за качество, за сигурност на стоките и услугите и по този начин да гарантираме работните места за ЕС, високият стандарт, повишаването и опазването на високия стандарт в ЕС.