Когато има компромис, абсолютно доволни няма. За съжаление съветът на Европа реши да приеме решение на затворени врата през нощта – няколко нощи.

Така българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и зам. – председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент д-р Андрей Ковачев обобщи в НС пред репортер на Канал 3 пазарлъците на тъмно за разпределение на най-важните постове в ЕС.

 

Andrey Kovatchev„За нас бе абсолютно неприемливо социалист да оглави комисията – те бяха втори на изборите, от 200 милиона гласували европейци, 40 милиона дадоха гласа си за ЕНП. От тази гледна точка сме доволни, че г-жа Фон дер Лайен е посочена за председател на ЕК, но Манфред Вебер бе най-доброто, най-демократичното и прозрачно решение“, изтъкна Ковачев.

 

По думите му кандидатурата на Вебер е паднала, защото „социалистите и либералите не си удържаха на думата“.

„Председателят на европейските либерали поиска да покажат мускули. Това според мен не е коректно и справедливо, но това е действителността“, отбеляза евродепутатът.

 

„Нашето желание бе да има повече легитимност Европейската комисия, която всъщност е европейското правителство. Тук е несправедливостта в този процес – в европарламента има много негативни настроения срещу този начин на взимане на решения през нощта на затворени врата. Не е справедливо също така страните от Източна и Централна Европа да нямат представителство“, отчете Андрей Ковачев.

 

Цялото интервю на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев за „Всяка сутрин“ по Канал 3 – във видеото: