Andrey Novakov and Monika Panayotova
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП и зам.-министърът на #EU2018BG Моника Панайотова по време на срещата им с МГЕРБ-София

Заместник-министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Моника Панайотова и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков гостуваха на среща на Младежи ГЕРБ-София.

Панайотова разясни на младежите основните ангажименти, задачи и инициативи на ротационното председателство на Съвета на ЕС, което България пое от 1 януари 2018г.

„Председателството е един маратон по преговори и постигане на консенсус“, каза Панайотова. Тя разказа на младежите за основните приоритети на българското председателство, както и за фокуса върху Западните Балкани по отношение на повишаване на свързаността им и постигане на по-ясна европейска перспектива за страните от региона.

Панайотова презентира и основните функции на страната-председател и дискутира с младежите законодателната дейност по отделните досиета по време на председателството, както и ролята на отделните европейски институции в организационната архитектура на Съюза.

Андрей Новаков разказа за ролята на евродепутатите по време на председателството. Той също така информира младежите за стартиращата по негова инициатива програма „Алеко“, която дава възможност на младите хора в Европа за професионален стаж във водещи компании извън ЕС.