Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)
В сряда 16 януари 2019г. евродепутатите ще обсъдят въпроса с паметта за тоталитарното минало на Европа по инициатива на  българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей  Ковачев.

Предвижда се да бъде отправен призив, държавите в Европейския съюз да подкрепят преподаването на историята на тоталитарните режими в Европа, за да помогне това за постигането на гражданско съзнание и критично мислене у младежите. За да не става младото поколение жертва на дезинформация, фалшиви новини и фалшива носталгия по тоталитарните режими.

Очаква се Европейския парламент да отбележи значението на поддържането на спомените за миналото живи, тъй като не може да има помирение без истина и памет.

Предвижда се ЕП решително и недвусмислено да осъди всички престъпления срещу човечеството и масовото нарушаване на правата на човека от страна на всички тоталитарни и авторитарни режими.


Още по темата: „Знание за миналото – памет за бъдещето“ „Изстраданата европейска мечта на България 1944-1989 г.“

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: Без образование за трагичните грешки от миналото позволяваме младите поколения да...

По инициатива на българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев в пленарна зала на Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат за нуждата от европейско образование и историческа памет за тоталитарното минало на Европа. В своето изказване българския евродепутат припомни, че преди 10 години ЕП прие резолюция, с която даде начало на дебата за формиране на общ прочит върху историята на Европа с осъждане на всички тоталитарни режими на ХХ век и извличане на поуки от трагичните събития в европейската история. „Моята лична оценка е, че по различни причини този дебат не се състоя. През този период Европейският съюз бе изправен пред нови предизвикателства, на които със сигурност би реагирал по-успешно, ако бе извлякъл тези поуки“, заяви Ковачев. Според него Европейският съюз не прави достатъчно да се справи с възкръсването на духовете от миналото, а национализмът и популизмът се подсилват от липсата на памет и разбиране за ролята на европейската интеграция в преодоляването на дълбоките рани от тоталитарните режими. „Когато не предаваме паметта за миналите събития позволяваме младите поколения да бъдат подвеждани с пропаганда и дезинформационни кампании, както за фашизма, така и за нацизма, да не говорим за комунистическите режими, които и до днес се радват на носталгия поради незнанието за мащабите и продължителността на техните престъпления“, категоричен бе Ковачев. Евродепутатът подчерта, че отделните държави в ЕС прилагат различни политики, но образованието е универсален инструмент за предотвратяване избуяването на омраза, ксенофобия, както и посяването на авторитарни или тоталитарни идеи. „Младите европейци трябва да знаят, че свободата не е даденост и както казваше Роналд Рейгън винаги е на едно поколение от изчезване и трябва да се отстоява. Европейският съюз не е само общ пазар и валута, а преди всичко гарант за свободата, мира, демокрацията и зачитането на човешки права на нашия континент“, подчерта българският евродепутат. Във видеото може да проследите целия дебат на тема „Образованието и формирането на историческа памет за тоталитарното минало в Европа“, провел се на 16-ти януари 2019г. в Европейския парламент в Страсбург по инициатива на д-р Андрей Ковачев.
Andrey Kovatchev
00:59:39

В ЕП се проведе дебат на тема „Образованието и формирането на историческа памет за...

По инициатива на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев, на 16-ти януари 2019г. в Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат на тема: "Образованието и формирането на историческа памет за тоталитарното минало в Европа" Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП: "Младите поколения трябва да познават трагичните грешки от миналото, за да не ги повтарят и да не се поддават на пропаганда и дезинформационни кампании, които се опитват да насаждат носталгия по отминали времена." Целия дебат провел се в ЕП, може да проследите във видеото>>>
Andrey Kovatchev

Андрей Ковачев: Последиците от престъпните злодеяния след 9-ти септември продължаваме да виждаме и днес

На днешния ден преди 72 години в България чрез преврат срещу законното правителство на земеделеца Константин Муравиев в България се установява комунистическа диктатура, която...