Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП
Турция не може да използва миграционния натиск, за да извива ръцете на Европа. Това коментира пред Радио „Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.
По думите му, турската страна има да извърви още дълъг път към членство в ЕС и няма как да се говори за присъединяване, ако Анкара не изпълнява изискванията за свободата на словото, гражданските права и правосъдната система.
„Турция няколко пъти прави изявления, че ще използва огромния брой мигранти и бежанци от над 2,5млн. души, които са на нейна територия, като коз срещу Европа. Преди няколко месеца дори заплаши с мигрантския проблем България и Гърция. Аз смятам, че по този начин не може да се извиват ръцете на Европа. Недопустимо е това да става в 21в., особено за страна, която се стреми да бъде приета в ЕС. Не може по този начин да се използва в международната политика един наболял проблем като миграционната криза“, каза Емил Радев.

Той коментира, че споразумението между Турция и ЕС не е идеално, но добро или лошо, то е дало нужния знак, че тези, които искат да влязат нелегално, ще бъдат върнати.

„Това дава резултати и виждаме, че миграционният натиск вече намалява”, допълни Радев.