Учудващо е гласуването на Радан Кънев, който е единственият депутат от ЕНП, който гласува против текстовете на ЕНП в резолюцията.

Това каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев в „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3.  

Неразбираемо и неразумно е, че даже се поставя под въпрос геополитическата насоченост на страната ни в тази резолюция. Не е неразбираемо единствено по отношение на БСП. Тя официално бе обявена за най-прокремълската партия в ЕС, каза Ковачев. 

Той припомни, че резолюцията е незаконодателна и внася единствено разделение. Не следват юридически последици за България. Правителствата идват и си отиват на избори.

„За съжаление тази резолюция ще остане като едно коледно дърво с най-различни желания към България.“ 

Евродепутатът напомни, че ГЕРБ е поел ангажимент да изпълни всички препоръки от доклада на ЕК.

Като се започне от контрола върху главния прокурор и се стигне до цялата мандатност и структура на съдебната власт. Европейският съвет ще има оценка на върховенството на закона във всяка една държава. ГЕРБ също иска контрол по отношение на използването на еврофондовете и те да бъдат обвързани с върховенството на закона, каза Андрей Ковачев.

Той още веднъж подчерта, че текстът на резолюцията е бил съставен изцяло от лявата страна на ЕП.

„На седем места има „предполагаеми…според медиите“. Поради тази причина от ЕНП също искахме да добавим текстове за Румен Радев, които също са „предполагаеми“, но левите отхвърлили и това.“ 

Ковачев отбеляза, че резолюцията е дала рамо на всякакви сеператисти.