Eva Paunova ЕС ISA2
Ева Паунова - ГЕРБ/ЕНП

„Данъкът добавена стойност (ДДС) е основен източник за данъчни приходи в страните-членки, поради което той трябва да бъде ясно и точно регулиран. С доклада за минималната ставка за ДДС, ние се грижим тези приходи да бъдат налице.“

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по повод гласуването на доклада относно общата система на данъка върху добавената стойност, за който тя е докладчик за Групата на ЕНП.

 

Досието беше прието с 568  гласа „за“ по време на гласуването в пленарна зала в Страсбург на 16 март 2016г. С това Европейският парламент одобри удължаването на европейската директива, която беше в сила до 31 декември 2015 година и определя задължителна минимална стандартна ставка за ДДС от 15%.

 

На 7 април 2016г., Европейската комисия обяви план за действие за обновяване на настоящото законодателство за ДДС в ЕС. „Новите правила за ДДС ще спестят милиарди на нашите данъкоплатци, като ще намалят злоупотребите, струващи на Европа около 50 млрд евро всяка година“, коментира Ева Паунова в тази връзка.

 

Планът ще положи основите на една бъдеща единна европейска система на ДДС, като също ще предложи краткосрочни мерки за справяне с измамите и ще опрости правилата за електронната търговия в контекста на стратегията за цифровия единен пазар. Очаква се той да влезе в сила от 2018 година, когато директивата за минималната стандартна ставка вече няма да бъде в сила.