Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

След създаването на Европейския фонд за регионално развитие средствата, които Европейският съюз отделя за кохезионната си политика нарастват, като за следващия програмен период те възлизат на сумата от 372 милиарда Евро или 32.5% от Бюджета на ЕС.

Сегашният програмен период (2014-2020 г.) е съобразен със Стратегията „Европа 2020“, благодарение на ориентираността си към 11-те тематични цели, заложени в стратегията.

По думите на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и главен преговарящ по основния регламент за Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/ след 2020г. – Андрей Новаков, кохезионната политика и политиките за сближаване на държавите – членки на ЕС е застраховката, че България ще успее да навакса изоставането си в сравнение с държавите, присъединили се по-рано към съюза.

Andrey NovakovАз считам, че от една страна България не е изпаднала в зависимост от тези фондове, но от друга те са изключително важни за това за по-кратко време да постигнем по-високи резултати., да развием икономиката до степен, н която няма да се налага да ползваме фондове, а през нашия бюджет ще успяваме да го правим. Въпреки това съм длъжен да кажа, че съм доволен от предложението, което видях от Европейската комисия и считам, че 10 милиарда Евро, които ще можем да ползваме от 2021 година, ще се отразят добре на регионите, които имат нужда от такива незабавни финансови инжекции и инвестиции. Не мога да не говоря за по-добра свързаност, за изграждане на все по-добри пътища, включително за бърза железница. Така че да не се налага хората да емигрират от своите населени места, за да търсят по-високо заплащане и да са принудени само от това. Разбира се, хората са свободни да пътуват където пожелая, но ние сме длъжни да им осигурим достатъчно добра възможност да работят и да останат в населеното място, където са избрали или поне в региона си.

Стремежът на евродепутатите е в регламентите да останат правила, които да подпомагат именно изоставащите региони, като тяхното съфинансиране според новите правила е от 85%. Осигурява се и практическа помощ за малките населени места да пишат своите проекти, създадена вече е и обща платформа, свързана с кохезионната политика на Европейския съюз, допълва Андрей Новаков.

Това ще бъде  като социална мрежа, само че за села и всеки ще може да качи няколко снимки от положителната страна на всяко село, така че да можем да привличаме ако щете туристи, ако щете инвеститори, ако щете хора, които да се преместят да живеят там. Ясно ми е, че това няма да бъде решение на всички проблеми, които имаме, но със сигурност ще има положителен ефект. Ако искаме да сме успешни, трябва да мислим, поне когато говорим за европейско финансиране, две, три, четири години напред. Ето защо за мен е изключително важно още в началото на следващата година да можем да кажем ясно това са правилата, по които ще можете да кандидатствате за европейско финансиране от 1 януари 2021 година.

Предвидените средства за Кохезионната политика на Европейския съюз са от изключително значение за икономически по-изоставащите страни-членки, както и за по-слабо развитите региони. Една от функциите на Кохезионната политика е преразпределение на средства от богатите страни –членки към по-бедните, като през годините тя се е превърнала в сигурен инструмент за регионално развитие и за постигането на целите на ЕС.


Във аудио файла чуйте какво още каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и главен преговарящ по основния регламент за Европейските структурни и инвестиционни фондове /ЕСИФ/ след 2020г. – Андрей Новаков