26 C
София,България
петък 25 май , 2018
Emil Radev, EC fingerprints in ID cards

Европейската комисия предлага задължителни пръстови отпечатъци в личните карти на гражданите на Европейския съюз

Европейската комисия (ЕК) предлага пръстовите отпечатъци да станат задължителни в личните карти на гражданите на Евросъюза като поредната мярка в борбата срещу фалшификацията на документи. В предаването „Преди всички“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев каза: „Днес около 80 милиона европейци имат карти за самоличност, които са без биометрични данни, които не са машинно четими. С предложението се цели да се предостави възможността терористи и престъпници да използват подправени документи, да влизат в ЕС от държави извън него“. Радев каза, че идеята не цели въвеждане на лични карти в страните, където те не са задължителни, а модернизиране на съществуващите документи. Относно евентуалните срокове евродепутатът каза: „Европейските граждани, които имат машинно четими документи, до изтичане на срока им, а именно 5 години, ще се запазят, а такива, които са на хартия, както са италианските, ще трябва да се сменят в рамките на 2 години“. Емил Радев обясни, че три държави членки са с лични карти без зона за машинно четене, седем са с документи без чип, а 13 не включват никакви биометрични данни в тях. В това отношение България е с достатъчно високи стандарти. Цялото интервю на Диана Дончева с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев можете да чуете от звуковия файл.
Andrey Kovatchev

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев: Гърция няма как да монополизира името „Македония“

Всичко зависи не само от желанието на политическите елити в Тирана и Скопие, но и от това какво те правят на дела – дали националният егоизъм или разни националистически теории, които се развиваха в последните 10 години в Македония ще продължат да бъдат водещи или ще бъдат преодолени. Това обясни в предаването ни „Нещо повече“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) – д-р Андрей Ковачев в коментар на препоръката на Европейската комисия, отправена към страните-членки на Евросъюза, а именно да започнат преговори за присъединяване на Албания и Македония. „Надявам се, че нашите съседи са разбрали, че пътя на конфронтация не води до никъде или по-точно води до трагедии, до жестокости, до противопоставяне, до кръвопролитие, до насилие, до войни“, добави евродепутатът. „Гърция няма как да има монополизираща сила или да иска да монополизира името „Македония“, тъй като това е „географски регион, който не може да бъде монополизиран от никой“, подчерта Ковачев по повод името на Македония и гръцките претенции за него, както и изрази надежда, че ако има референдум за името на Македония, то той да не бъде в духа на противопоставяне между отделните партии. Евродепутатът открои и ключовата роля на България в дебата за Западните Балкани, както и коментира започващата тази вечер от Тирана обиколка на комисаря по външните работи Федерика Могерини и европейския комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, която определи като „препотвърждение на ангажимента на ЕС, а не само на думи и на хартия, към гражданите на Западните Балкани“. Чуйте в аудио файла какво още каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев
Asim Ademov

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов: 77% от родителите се информират единствено от детето...

Днес 16.04.2018г. бе даден старт на първата инициатива от кампанията, която поде българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов - “Да върнем родителите в училище” В последните години се наблюдава сериозен проблем в общуването между родителите и училището, каза в предаването „Преди всички“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов, който е инициатор на форум „Да върнем родителите в училище”. По думите му, това вреди на цялостния учебно-възпитателен процес. „Колкото по-навреме се овладеят тези тревожни тенденции, толкова по-добре“, каза Адемов и добави, че все още тази отчужденост не е непреодолима. Евродепутатът цитира някои данни, говорещи за отчуждаване: „За 84% от родителите родителските срещи са единственият начин за комуникация с класния ръководител. Те се провеждат няколко пъти в годината, това съвсем не е достатъчно“. 24% от родителите декларират, че познават много малка част от учителите на своите деца. 77% от родителите се информират единствено от детето си за проблемите в училище. Евродепутатът отбеляза важната роля на училищния психолог. От проучването обаче става ясно, че нищожен процент от родителите знаят въобще дали има училищен психолог или не. Много малко родители прибягват до помощта му, подчерта той. Предложенията ще бъдат обобщени, а Министерството на образованието ще прецени дали се налагат законови или нормативни промени, посочи Адемов. Той обяви, че има идея да започне кампания – в различни краища на страната да се събират заинтересованите страни и да се търси решение. Цялото интервю с повече информация за кампанията на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП – “Да върнем родителите в училище”, чуйте в звуковия файл.
Asim Ademov

„Толерантността в Западните Балкани: ключ към Европа“ – #EU2018BG

България през 2018-та активно участва в Европейската година на културното наследство. В инициативата са включени десетки градове с различни прояви в цяла Европа. Идеята е всеки да преживее, да оцени и да се наслади на културното наследство на стария континент. Това е единствената досега тематична година, организирана от Комисията под ръководството на Жан-Клод Юнкер. Евродепутатът Асим Адемов от ГЕРБ/ ЕНП ни запознава за инициативата „Толерантността в Западните Балкани: ключ към Европа“, която ще се проведе в София през май. Тази идея се роди по време на ротационното председателството на Република България на Съвета на ЕС -#EU2018BG, като основен приоритет за присъединяването на Западните Балкани - #WesternBalkans към ЕС, но ние още от миналата година работим с моя екип по темата за толерантността. Идеята цели да представи културното многообразие на Балканите, чрез форум или съвместна работа на неправителствените организации, с участието на любителски състави от различни религиозни общности от Република България и Балканите. Бих искал да допълня, че културното наследство съществува в множество различни форми: материално наследство, нематериално наследство, цифрово наследство и природно наследство, като нашия форум попада в нематериалното културно наследство, което дифинира обичаи, форми на представяне и изразяване, знания и умения – както и свързаните с тях инструменти, предмети и културни пространства – които хората ценят. Форумът ще го организираме заедно с моя колега Андрей Ковачев и ще има за цел да предостави платформа за диалог между представителите на държавите от Западните Балкани. Имаме за идея да съберем на едно място представители на заинтересованите страни в сферата на религиозната и етническата толерантност. 2018 –та година ще протече под мотото “ Културното наследство за една по-надеждна Европа“ и ще включва хиляди събития на европейско, национално, регионално и локално ниво. В тематичната година участват всички 28 държави членки. Асим Адемов подчертава значимостта: Аз лично смятам, че глобалният културен пейзаж претърпя бързи промени през последните няколко десетилетия. Търсенето на обмен и на междукултурно сътрудничество нарасна със същото темпо като цифровата революция. В свят изправен пред много предизвикателства и конфликти, културата разполага с огромен потенциал за преодоляване на разделенията, укрепване на уязвимите общества и подобряване на международните отношения. По света Европа се възприема като богат на културно наследство и на динамични творчески сили континент. Затова културата трябва да бъде неразделна част от външната дейност на Европейския съюз. Европейските дни на културното наследство през 2018 включват над 70 000 събития. Общият бюджет на годината е 8 милиона евро, повечето от които ще се използват за финансирането на международни събития. Чуйте цялото интервю за „Евранет Плюс“ на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов в аудио файла:
Andrey Kovatchev

Комисията по обществено здраве на ЕП (ENVI) предупреждава с приета проекто-резолюция за намаляващото обществено...

Евродепутатите от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент (ENVI) изразяват загриженост относно въздействието върху здравето на обществените колебания относно ваксините.Членовете на Комисията отбелязват , че епидемиологичните данни показват значителни разлики в приемането на ваксините и недостатъчно покритие, което да гарантира адекватната защита на населението от болести, предотвратими чрез ваксини. За целта се прие резолюция, посочи еворедепутът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев: „Първо Европейската комисия ще представи инициатива за засилено сътрудничество в борбата срещу болестите , предотвратими чрез ваксинопрофилактика през второто тримесечие на тази година, резолюцията , която още не е приета изтъква, че се забелязва разпространението на ненаучни и подвеждащи информации и все по- разпространено липса на доверие във ваксинирането. Затова се призовават и държавите членки, да се разработи план за действие и да се повдигне социалния проблем и да се възстанови това доверие.“ Евродепутатите посочват, че доверието може да се възстанови чрез повишаване на прозрачността оценяването на ваксините.Те също така предлагат започването на фактологичен и основан на научни доказателства диалог с гражданското общество, за да се води борба с ненадеждната, подвеждаща и ненаучна информация относно ваксините. „Фармацевтичната промишленост за повече прозрачност, за повече връзки с обществеността, да не стават хората жертва на подвеждаща информация. Послания , които дава резолюцията – нужда от повече прозрачност, повече обществено доверие в лекарствените продукти, оценяване на безопасността на ваксините и техните възможни странични ефекти, това трябва да се прави от независими изследователи, които не са в конфликт на интереси и които не са свързани с фармацевтичната индустрия , трябва да се подчертае , че лицензираните ваксини преминават през щателни проверки пред множество фази на изпитания и всяка ваксина минава през проверка на Европейската агенция по лекарствата.“, подчерта Андрей Ковачев Важна част от резолюцията е текстът, че може да бъде отменена поверителността на обсъжданията в комисията за оценка на Европейската агенция по лекарствата , а научните и клиничните данни следва да бъдат направени обществено достояние. Евродепутатите от Комисията по обществено здраве заявяват, че Европейската комисия следва да засили своята подкрепа за националните усилия, свързани с ваксинирането. „В България нивата на имунизации след децата са ниски в сравнение със средните за Европа и през 2013 година започват да спадат и например сред ромското население започват да възникват огнища на инфекциозни болести . В отговор бяха направени социални програми за ваксиниране , които да достигнат и до уязвимите групи в България“, поясни българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев Настоява се също за съвместно възлагане на обществени поръчки за ваксини, за да се намалят разходите. Евродепутатите заявяват, че всяка година ваксинирането предотвратява около 2,5 милиона смъртни случаи в световен мащаб и намалява разходите за лечение на конкретните заболявания, включително антимикробните лечения. Чуйте в аудио файла Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП, който разяснява притесненията на членовете на ENVI относно намаляващото доверие във ваксинирането
Emil Radev

Евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев за общата европейска политика за борба с финансовите измами

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев е член на новата специална комисия в Европейския парламент, създадена във връзка с финансовите престъпления и избягването на данъчни измами. По думите на Радев тази комисия ще надгради работата на двете предходни комисии ТАХ1 и ТАХ2 и анкетната комисия за досиетата Панама. Според Емил Радев Европа се нуждае от обща политика за борбата с финансовите измами. „Трябва да има ясни критерии, по които се определят данъчните юрисдикции“, каза Радев. По думите му съществуват много възможности за избягване на данъци в рамките на Европейския съюз, които трябва да бъдат разгледани. А тази комисия ще работи и за улесняване на обмена на информация между държавите членки. Чуйте в аудио файла какво каза още българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев за Евранет Плюс
Emil Radev

Какви ще са последствията след скандала за неправомерно събиране на лични данни от Фейсбук?...

Какви ще са последствията след скандала с Фейсбук? Вижте отговора на този въпрос от участията българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев в предаването „Щрихи от утрото“ по ТВ Черно море и сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ - проследете участията тук видео + аудио >>>
Emil Radev

Емил Радев ГЕРБ/ЕНП: Никой от ЕК не ни притиска за въвеждането на Истанбулската конвенция!

Никой от Европейската комисия не е тръгнал да ни притиска за въвеждането на Истанбулската конвенция. Българското правителство няма да въвежда без съгласието на обществото нови правни норми. Това категорично заяви в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той изясни каква е целта на документа: „Истанбулската конвенция не налага признаване на еднополови бракове. Конвенцията не изисква от държавите-членки в училищата да има специално обучение по полова идентичност. Никъде не се заявява въобще за никакви други полове и така нататък“. Според Радев основната цел на конвенцията е предотвратяване на насилието над жени. „Европейската народна партия е партията, която винаги е отстоявала да се спазва принципа на пропорционалността, тоест въпросите за семейното право, брака, съжителствата и така нататък да се решават от държавите-членки и ние винаги сме защитавали този принцип“, каза евродепутатът. Радев съобщи, че съвсем наскоро в Комисията за правни въпроси се разисквало задаването на устен въпрос по регламента Брюксел 2А. „Това е регламент, който касае брака, касае родителската отговорност, семейните отношения. Именно ние не позволихме съвместните съжителства, които обикновено са еднополовите съжителства, да влязат в обхвата на този регламент“, каза той. Но Партията на европейските социалисти вкарала този дебат отново на дневен ред. „ПЕС гласува устен въпрос, който да се разгледа в пленарна зала, за въвеждане в обхвата на този регламент именно съвместните съжителства, което ние смятаме, че е недопустимо“, обясни Емил Радев. Чуйте в аудио файла цялото интервюто на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и евродепутата от БСП/ПЕС Георги Пирински
Andrey Novakov

Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: Увеличаването на вноските на страните в ЕС е правилно решение, за...

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков смята, че увеличаването на вноските на страните-членки в ЕС в европейския бюджет след 2020-а година е едно от правилните решения, за да се запазят средствата по кохезионната и селскостопанска политика след Брекзит: „За да не намаляваме средствата след 2020-а година и за земеделие, и за кохезия, тази дупка трябва да бъде попълнена. Половината трябва да бъде попълнена с увеличаване на вноските на държавите-членки. По-голямата тежест разбира се, пропорционално ще падне към по-големите държави-членки, които са и по-големите нетни платци. Другите 50 процента според мен, трябва да дойдат от вноските на Великобритания“. Под вноски на Великобритания, Новаков има предвид дълга, който Обединеното кралство ще изплаща на ЕС след оттеглянето си от Общността. Евродепутатът уверява, че до 2020-а година няма да има проблем с недостига на средства по структурните фондове. В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Андрей Новаков, излъчено в предаването на БНР „12+3“
Andrey Kovatchev

Предизвикателства и предложения – Многогодишна финансова рамка след 2020г., в която залегнаха множество предложения...

Многогодишната финансова рамка след 2020 година е една от важните дискусионни теми, които съвпадат с Българското председателство на Съвета на ЕС. Очаква се през месец май Европейската комисия да представи официално своето предложение. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев е докладчик за Групата на Европейската народна партия в тази парламентарна комисия по най-важния стратегически документ на Европейския съюз. На свое заседание Комисията по околна среда и обществено здраве на Европейския парламент подкрепи предложенията на Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, които касаят сферите на здравеопазване и околна среда. След гласуването българският евродепутат подчерта, че според Евробарометър– повече от 80% от европейските граждани очакват от ЕС в областта на здравеопазването да има повече европейски ангажимент. А тук има проблем, защото в бюджета на ЕС няма достатъчно средства за здравеопазване. Аз в комисията по здравеопазване предложих да се увеличат средствата за тази политика и това беше прието, обясни Андрей Ковачев.. Основният въпрос тук е – как на европейско ниво да се подпомогне достъпа до качествено здравеопазване, което отговаря на последните научни постижения. Това са в сфери като профилактиката, обмяна на добри практики,взаимодействието с националните доставчици на здравни услуги. Тук виждам ролята на ЕС, обясни Андрей Ковачев. Българският евродепутат смята, че това ще има голям ефект и за България. Желанието на ЕК и ЕП е да има уеднаквяване на стандартите по сертифицирането на иновативни техники и медикаменти в сферата на здравеопазването и профилактиката на обществено значими заболявания. Много важно е дългосрочната финансова рамка да продължи да подкрепя борбата със здравните неравенства, които подкопават социалното сближаване и процеса на европейска интеграция. Здравните неравенства са изключително голям проблем в ЕС, те са и повод за миграция – както на пациенти, така и на медицински персонал. Андрей Ковачев настоява и за ускоряване прилагането на Парижкото споразумение. За тази цел също трябва да се предвиди необходимия финансов инструмент. Инвестициите в околната среда дават резултати и за България те са много важни. Българският евродепутат от ГЕРБ призовава за приключване на законодателния процес за приемане на следващата МФР преди изборите за Европейски парламент през 2019 година, за да се осигури достатъчно време за преговорите по секторното законодателство на ЕС и за да се избегнат забавяния при изпълнението на новите програми. Чуйте в аудио файла целия коментар за Многогодишната финансова рамка (МФР) след 2020 година на ЕС, на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев, който е докладчик за Групата на Европейската народна партия в тази парламентарна комисия по най-важния стратегически документ на Европейския съюз.